Crònica 18/01/2012

El Suprem tomba l'intent final per requalificar la Quirón

El Suprem ha desestimat el recurs de cassació que l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el grup Quirón van interposar contra una sentència del TSJC del 2007 que impedia fer pisos on hi havia la clínica.

Albert Balanzà
2 min
El Suprem tomba l'intent final per requalificar la Quirón

BARCELONA.La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja es va pronunciar ara fa més de quatre anys contra la part de la demanda que denunciava la requalificació dels terrenys de l'antiga seu de la clínica al carrer Mare de Déu de Montserrat, de la categoria 7a d'equipament a la categoria 18a, que permetria fer-hi habitatge, i on el grup hospitalari ja hi estava treballant en apartaments de luxe. Aquell fort revés judicial a l'acord que van signar el 2003 l'Ajuntament i el grup Quirón avalava la complexa permuta de terrenys entre les dues parts en els àmbits de Mare de Déu de Lorda (Sarrià - Sant Gervasi) i la plaça Alfons Comín i el carrer Mare de Déu de Montserrat (Gràcia), però posava en entredit la requalificació dels terrenys de l'antiga clínica. El grup hospitalari, de fet, ja s'havia beneficiat d'un augment de l'edificabilitat en la construcció del nou centre que va aixecar a tocar de la sortida 6 de la ronda de Dalt.

Ara el Tribunal Suprem torna a donar la raó als veïns per últim cop, sense que les institucions tinguin possibilitat de nou recurs i, en sentència del 12 de desembre, tanca la part contenciosa insistint que no està prou justificat el canvi de qualificació d'equipament a sòl edificable. Avui les quatre associacions de veïns que van presentar la demanda (AV Penitents-Taxonera, AV Vila de Gràcia, AV Gràcia Nord-Vallcarca i AV Passatge Isabel) donaran detalls de la sentència, però ahir la portaveu dels demandants, Marta Cañadas, ja va explicar a l'ARA el moment de "molta satisfacció" que viuen per la resolució favorable d'un pols que ha durat vuit anys. "Els ciutadans i les associacions de veïns no hem de tenir por de denunciar les irregularitats que veiem; la justícia és lenta però ens ha donat la raó", va apuntar. Fonts de l'Ajuntament de Barcelona van valorar ahir que la sentència "deixa la porta oberta a fer canvis de qualificació que exigeixi l'interès general" però que ara com ara els propietaris "tenen un solar qualificat d'equipament".

Vuit anys de polèmica

L'anomenat cas Quirón es va iniciar, ja amb una forta pressió veïnal, el maig del 2003 amb l'acord entre l'Ajuntament i el grup hospitalari en una operació que implicava la construcció d'un hospital de 12.000 metres quadrats a la plaça Comín, la cessió al municipi de l'espai de Torre Vilana a Mare de Déu de Lorda i el canvi de qualificació de l'antiga clínica per fer-hi pisos. Però el 2007 el TSJC va tombar aquest últim punt i va decidir deixar "sense efecte" la suma de parcel·les de la clínica en "un polígon discontinu".

El cas es va tornar rocambolesc quan es va elevar al Tribunal Suprem, ja que la sentència 939 del Tribunal Superior de Justícia va estar extraviada durant més d'un any i la immobiliària Hàbitat, nova propietària dels terrenys de l'antiga clínica, va fer fallida i el solar va passar a mans del Banco Santander. Ara fa quinze dies el districte va forçar els propietaris a netejar el solar per la brutícia i les rates. I encara l'última: el cas continua a l'Oficina Antifrau, que es pronunciarà ben aviat.

stats