Crònica 28/07/2011

El TC avala que l'Estat Tuteli el deute autonòmic

Nou anys després, el Constitucional va sentenciar ahir que l'Estat pot tutelar el deute de les autonomies. Desestimava així un recurs de Catalunya contra la llei de dèficit zero del govern d'Aznar.

Pol Santaló
2 min

Barcelona.El Tribunal Constitucional va desestimar ahir el recurs de la Generalitat contra la llei general d'estabilitat pressupostària del 2001, més coneguda com la llei de dèficit zero. Una llei que va aprovar l'expresident del govern espanyol José María Aznar, del PP, i que estableix que l'Estat pot uniformitzar el sostre de despesa de totes les comunitats autònomes i, d'aquesta manera, exercir les competències per garantir l'equilibri de la política econòmica estatal.

El recurs d'inconstitucionalitat, que va interposar la Generalitat l'any 2002, pretenia que la llei no tingués validesa jurídica a Catalunya. El llavors president de la Generalitat, Jordi Pujol, va argumentar que la llei trepitjava i limitava l'autonomia financera de Catalunya. Ara, el TC ha conclòs que no es vulnera l'autonomia financera de la Generalitat, i més quan el mateix Estatut "condiciona l'establiment" pel govern català de límits per arribar als objectius d'estabilitat pressupostària al que disposa la normativa estatal i de la UE.

Sostre de deute i sanejament

Així, entén que és el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que precisament es va reunir ahir, l'encarregat d'exercir el "control jeràrquic" del sostre de despesa sobre les comunitats de règim comú. Aquest òrgan que reuneix l'Estat i les comunitats marca el sostre de deute i obliga a qui el supera a presentar un pla de sanejament.

La resolució del TC recorda que la Constitució espanyola no atorga "amb caràcter absolut" a les autonomies la llibertat d'establir el seu pla d'ingressos i despeses, és a dir, el pressupost, de manera que entén que l'autonomia financera "no exclou l'existència de controls específics". A més, l'alt tribunal afirma que el concepte d'estabilitat pressupostària és "una orientació de la política econòmica general que l'Estat pot dictar".

Ara bé, la sentència reconeix que s'ha de "respectar" l'autonomia política i financera de les comunitats. En el seu recurs, la Generalitat també qüestionava la competència del CPFF per aprovar els plans econòmics i financers de sanejament de les autonomies i la seva capacitat per demanar un nou pla si les mesures de l'anterior no garantien la correcció del dèficit. Però la sentència també ha tombat aquest argument.

Així, avala que sigui el CPFF el que imposi quan sigui necessari l'elaboració d'aquests plans de sanejament per corregir desequilibris i, al mateix temps, garantir la bona orientació de la política econòmica espanyola en l'àmbit general d'acord amb el que marca la UE.

La resolució de l'alt tribunal no va contribuir a relaxar les tensions que es deriven de les adversitats econòmiques i de l'elevat dèficit que arrosseguen les comunitats i l'Estat. El sostre de despesa va ser un dels elements que es van discutir ahir a Madrid en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera.

stats