GUERRA A LÍBIA
Crònica 28/06/2011

El TPI emet una ordre de detenció contra Gaddafi

El Tribunal Penal Internacional va emetre ahir des de l'Haia una ordre de detenció contra el dictador libi, Muammar al-Gaddafi, el seu fill Saïf al-Islam i el cap d'intel·ligència -i cunyat seu-, Abdul·là Sanusi.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El TPI emet una ordre de detenció contra Gaddafi

Barcelona.Per segona vegada en els seus nou anys de vida, el Tribunal Penal Internacional (TPI) s'ha decidit a fer un pas insòlit i emetre una ordre de detenció contra un cap d'estat i els seus confidents més pròxims. Gaddafi té el "control absolut, últim i inqüestionable" sobre l'aparell de l'estat libi i les seves forces de seguretat, va dir ahir la presidenta del tribunal, Sanji Monageng Mmasenono, durant la lectura de la sentència que argumenta el perquè de l'ordre de detenció.

Tant el dictador libi com Saïf al-Islam "han concebut i orquestrat un pla per prevenir i reprimir per tots els mitjans les manifestacions civils", va afirmar el TPI. El cap dels serveis d'intel·ligència, Abul·là Sanusi, ha utilitzat, segons el tribunal, la seva posició de comandament per portar a terme els atacs. Per això els tres jutges que porten el cas consideren viable la petició que al maig va formular el fiscal general, Luis Moreno-Ocampo, de detenir Gaddafi i el seu cercle més pròxim per "prevenir nous crims de guerra".

Gaddafi seguirà ara el mateix camí que l'actual president del Sudan, Omar al-Bashir, acusat també pel TPI el 2009 però encara resident a Khartum. De la mateixa manera que el Sudan, Líbia no reconeix l'autoritat del Tribunal Penal Internacional i mentre Gaddafi segueixi confinat al seu país, no hi ha ordre de detenció que pugui ser efectiva.

Tot i ser conscients que es tracta d'una decisió, de moment, simbòlica, tant l'OTAN com el Consell Nacional de Transició Libi (CNT) -el govern rebel amb seu a Bengasi- van aplaudir ahir, dia número 100 des de l'inici de la intervenció de l'Aliança al país, la decisió del TPI i consideren que aquesta nova pressió contra el règim de Gaddafi precipitarà la caiguda del seu govern.

A 80 km de la capital

Un portaveu del CNT va assegurar ahir que han fet grans avenços en el front de les muntanyes de l'oest del país i que són a només 80 quilòmetres de Trípoli, a la ciutat de Bir al-Ghanam, on estan lluitant contra tropes gaddafistes per obtenir-ne el control. El conflicte libi va començar el 14 de febrer i des de llavors s'ha convertit en la revolta més sagnant del món àrab.

stats