EL DEBAT DE LA CONVIVÈNCIA
Crònica 09/06/2011

El TSJC avala Lleida per prohibir el burca

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a la Paeria en la decisió de prohibir el burca i el nicab als equipaments municipals. El tribunal ha rebutjat el recurs de l'associació Watani.

Dàmaris Torrado
2 min
Una dona amb burca pels carrers de Lleida.

Lleida.L'Ajuntament de Lleida podrà aplicar l'ordenança que prohibia el vel integral als edificis i equipaments municipals després que el TSJC hagi rebutjat el recurs que havia interposat l'associació cultural musulmana Watani, que considerava que la normativa vulnerava el dret fonamental a la llibertat religiosa. En la seva resolució, feta pública ahir, el tribunal determina que, de manera contrària al fet que al·legava l'associació Watani, els consistoris sí que tenen potestat per crear normes que afectin els drets fonamentals de les persones, tot i no tenir cap habilitació legislativa, sempre que no es vulneri cap llei.

El TSJC estableix que amagar el rostre produeix una pertorbació de la tranquil·litat dels usuaris de l'espai públic, de manera que l'Ajuntament té potestat per prohibir l'entrada als edificis municipals als que no ensenyin la cara, malgrat que aquesta prohibició pugui incidir en un dret fonamental. Per al TSJC, la Constitució avala la prohibició, ja que recull que la manifestació de les creences religioses tindrà com a límit el manteniment de l'ordre públic. La sentencia detalla que "l'ús del burca resulta difícilment conciliable amb un dels valors i principis irrenunciables a la nostra societat, l'efectiva igualtat entre homes i dones, i això amb independència que el seu ús sigui voluntari o no".

Satisfacció de l'alcalde

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros (PSC), va afirmar que la resolució del TSJC "avala el discurs polític que el procés d'integració de les persones immigrants no pot passar per sobre de valors que són irrenunciables per a la nostra societat, com el de la igualtat home-dona". El president de l'associació Watani de Lleida, Mourad el Boudouhi, va anunciar que recorrerà la sentència al Suprem. Entén que la prohibició no podrà entrar en vigor fins que no s'hagi resolt el nou recurs. La Paeria defensa que la normativa es pot aplicar de manera immediata.

stats