TRIBUNALS
Crònica 20/03/2012

El TSJC ordena repetir el judici al gendre dels Tous

El TSJC va anunciar ahir que anul·la la sentència que va absoldre el gendre dels Tous, Lluís Corominas. Creu que no està ben justificada i ordena que es repeteixi el judici amb un nou jurat popular.

Laura Díaz-roig
3 min
JUDICI MEDIÀTIC 
 Després de dues setmanes de judici el tribunal va considerar que l'acusat havia actuat sota una por insuperable.

BARCELONA.Va guanyar-se el jurat popular, però no ha aconseguit convèncer els magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El gendre de la coneguda família de joiers Tous, Lluís Corominas, que va ser absolt de l'homicidi d'un lladre que suposadament havia entrat a robar a casa dels seus sogres, podria tornar a seure al banc dels acusats. En una sentència inusual, el TSJC va fer públic ahir que anul·la el veredicte del tribunal popular perquè creu que no està ben justificat i ordena repetir el judici. Aquesta sentència, però, es pot recórrer davant el Tribunal Suprem.

Falta de justificacióL'alt tribunal català considera que el jurat va ser contradictori

El jurat popular va considerar provat que el 9 de desembre del 2006 Corominas, alertat pel vigilant, va anar fins a la vivenda familiar, va veure que els dos lladres eren en un cotxe allunyats de la propietat, es va dirigir cap a ells i va disparar dos trets. Un dels trets va impactar al cap d'un dels lladres, que va morir al moment. Tot i així, el jurat va considerar que Corominas havia disparat per la por que sentia i pensant que els dos lladres el volien atacar primer. El TSJC creu ara que el jurat va ser contradictori en la seva valoració i que el veredicte està justificat "de manera insuficient i/o arbitrària", per la qual cosa "l'acusat hauria de veure's enfrontat a la responsabilitat penal derivada del delicte d'homicidi".

Dubtes sobre la porEl TSJC posa en dubte que el gendre dels Tous estigués espantat

"Els perits van afirmar clarament i contundentment que un home temorós no s'hauria dirigit voluntàriament al focus que li genera la por ni hauria tingut temps de planificar la seva conducta amb la precisió que va demostrar", diu el TSJC, que creu que el jurat no va saber justificar aquesta "por insuperable" de Corominas que el va eximir de la pena. El tribunal veu contradictori que el jurat no reconegués cap grau de culpabilitat al gendre dels Tous, però sí que considerés provat que tenia experiència en matèria de seguretat privada -exercia de cap de seguretat de la família- i que prengués la decisió d'anar a buscar el vehicle dels lladres sense esperar els Mossos d'Esquadra, que van arribar minuts després del tret.

Crítica a la jutgeLa magistrada no va resoldre les contradiccions del jurat

Després del veredicte de no culpabilitat, la jutge va dictar sentència absolent el gendre dels Tous, però el va condemnar a pagar 310.000 euros com a indemnització a la família de la víctima, ja que, malgrat que el tribunal considerés que va actuar en legítima defensa, l'agressió del lladre no va existir sinó que Corominas només la va imaginar. A més, també assegurava que l'acusat tenia "ple coneixement" de la situació i del risc que estava creant si disparava l'arma. El TSJC exposa ara que la jutge hauria d'haver resolt les contradiccions del tribunal popular que ella mateixa va detectar.

Un nou jurat popularSi el Suprem confirma la sentència, es crearà un nou tribunal popular

El sistema judicial, a diferència del nord-americà, permet que els veredictes dels jurats populars siguin revisats i anul·lats en cas que no es considerin prou justificats. La decisió del TSJC feta pública ahir no és ferma i, amb tota probabilitat, la família -que no ha volgut fer declaracions- recorrerà davant el Tribunal Suprem. Si el Suprem desestimés el recurs i confirmés la sentència del TSJC, Corominas seria jutjat altre cop, amb un nou jurat popular i un nou jutge presidint la sala.

stats