UN PAÍS A LES URNES
Crònica 27/06/2011

Tailàndia s'entregarà de nou a Shinawatra

Tailàndia fa eleccions generals diumenge que ve. Una de les candidates més ben col·locades és la milionària germana petita de l'ex- primer ministre Thaksin Shinawatra, condemnat per corrupció.

Jordi Calvet
3 min
Un acte de campanya dissabte de Yingluck, una germana milionària de l'expresident Thaksin Shinawatra, que podria guanyar les eleccions legislatives.

Bangkok.A Tailàndia totes les enquestes situen Yingluck Shinawatra, cap de llista de l'opositor Pheu Thai (Pels Tailandesos), com a favorita per guanyar les eleccions generals del 3 de juliol i convertir-se en la primera dona que arriba a primera ministra del país. Jove, atractiva, empresària d'èxit, milionària i sense experiència política, molts tailandesos la veuen com una alenada d'aire fresc, al marge de les turbulències polítiques recents, si bé el principal capital de la més petita de les germanes de l'ex-primer ministre Thaksin Shinawatra (2001-06) és el seu cognom.

Expulsat del govern per un cop d'estat el 2006 i refugiat a Dubai, on esquiva una condemna de dos anys per corrupció, Thaksin conserva intacta la popularitat entre els sectors empobrits de Bangkok i les zones rurals que es van beneficiar de les mesures populistes dels seus governs, acusats també d'autoritarisme i abusos dels drets humans. Alhora Thaksin manté viu l'odi de les elits militars, burocràtiques i econòmiques de la capital, a qui va desafiar i que van promoure o, com a mínim aplaudir, el cop d'estat.

Malgrat l'exili, aquest expolicia de 61 anys que va crear un imperi empresarial de telecomunicacions s'ha mantingut al centre de la vida política tailandesa agitant-la i accentuant-ne la divisió, amb formacions polítiques filials i mobilitzacions dels seus seguidors, els camises vermelles del Front Unit per la Democràcia contra la Dictadura.

Una candidatura de coreligionaris va guanyar les eleccions del 2007 però l'any següent ja havia estat dissolta pel Tribunal Constitucional per la pressió de la ultraconservadora Aliança Popular per la Democràcia -els camises grogues - que va bloquejar l'aeroport internacional de Bangkok vuit dies.

Fa un any, l'exèrcit esclafava les protestes dels camises vermelles al centre de Bangkok contra el govern de l'actual primer ministre, Abhisit Vejjajiva, forjat amb trànsfugues i la tutela de l'exèrcit just després de la intervenció del Constitucional. La mobilització, que buscava la convocatòria d'eleccions anticipades, va acabar amb 91 morts, 1.800 ferits i centenars de detinguts, en la pitjor crisi del país des del 1992.

Al marge de les arengues per videoconferència que ha continuat enviant durant les concentracions dels camises vermelles, l'última jugada de Thaksin ha estat triar de candidata del Pheu Thai Yingluck, a qui va demanar que el representi perquè no es refia de cap altre polític, segons va dir en una entrevista.

Els seus adversaris acusen Yingluck de ser una apoderada de Thaksin, sense idees ni programa propi. Per la majoria dels seus seguidors, aquesta és precisament la seva gràcia. I Yingluck no se n'amaga, sinó que explota el fet d'haver estat l'escollida del seu germà per liderar un partit amb l'eslògan "Thaksin pensa, el Pheu Thai actua". "Hi parlo sovint, i em dóna constantment suport moral", admet la candidata.

Populisme 'thaksinià'

Fent campanya pel nord-est (Isaan), feu electoral i base territorial dels camises vermelles , Yingluck ha apostat per un missatge senzill: "Sóc la germana de Thaksin". Tot unit a les propostes de populisme thaksinià com l'augment del salari mínim, la garantia de preu per a l'arròs i crèdits especials per als pagesos.

En canvi, ha mesurat les seves declaracions públiques: ha evitat tota confrontació amb els adversaris i ha declinat participar en un debat amb altres candidats. "Crec que la gent vol que els expliquis de prop les polítiques del partit", es defensa.

Però segons un sondeig publicat recentment, el que més desitgen els tailandesos és la reconciliació i la fi de la profunda divisió política i social. La recepta de Yingluck? Una amnistia per a tots els imputats per crims polítics, l'escletxa que podria obrir el camí al retorn de Thaksin a Tailàndia.

stats