POST 20-N ELS REPTES DEL NOU GOVERN ESPANYOL
Crònica 27/11/2011

Tancar la reforma de la FP i negociar preus universitaris

Sònia Sánchez
2 min
La reforma de la formació professional serà un dels grans reptes del primer mandat del nou executiu de Rajoy.

BARCELONA.Tot i que l'ultimàtum judicial a la immersió lingüística segueix aparcat sine die, els missatges del PP en els últims mesos fan pensar que aquest tema no serà una prioritat per al futur o futura titular d'Educació i Cultura, la macrocartera en què Mariano Rajoy podria integrar una política educativa traspassada a les autonomies. De la defensa "per llei" del castellà a l'escola, ha passat a parlar d'educació trilingüe a les autonomies amb llengua pròpia en el programa electoral del PP del 2011. Un programa en què l'única reforma de la llei orgànica d'educació es planteja per reconèixer els docents com a "autoritat pública", una mesura aprovada ja a Catalunya. També es proposa instaurar un batxillerat de tres cursos, una avaluació externa estatal que faci públics els resultats dels centres i polítiques per promoure l'excel·lència. No és estrany que a les travesses al ministeri hagi sonat el nom de la consellera d'Educació de Madrid, Lucía Figar, tot i que les mobilitzacions dels professors madrilenys no la deixen en bon lloc. El diputat José María Lasalle també ha sonat per pilotar aquest àmbit.

Els dèficits de formació dels aturats i les exigències de l'economia obligaran Rajoy a centrar esforços en la formació professional (FP), un camp que el Govern sortint ja ha abonat amb decrets de reordenació, com el que permet iniciar-la als 15 anys. Rajoy aposta per un model "dual" que combini la FP amb l'experiència laboral gràcies a "un ambiciós programa de beques-salari".

A universitats, està pendent el traspàs de les beques a la Generalitat, tot i que el conveni tancat pels governs actuals que fixa el cost de gestió d'aquests ajuts pot aplanar el camí per tancar l'acord global de traspàs. El Govern català ha anunciat, a més, una pujada de les matrícules que ha de negociar amb l'executiu central. Per això, Mas demanarà a Rajoy la competència per fixar-les, una mesura que avui es decideix a la Conferència General de Política Universitària, on l'Estat s'asseu amb totes les autonomies, i on podria acordar donar llibertat d'acció a cada comunitat.

stats