TISORADA A LA SANITAT
Crònica 22/10/2011

Tancat per retallades

L'Hospital de la Vall d'Hebron ha començat a aplicar els dies de tancaments parcials ordenats per l'Institut Català de la Salut per estalviar recursos. La mesura ha generat protestes d'usuaris i treballadors.

Joan Serra
3 min
POCA ACTIVITAT QUIRÚRGICAUn dels quiròfans de la Vall d'Hebron, buit i sense activitat, a l'espera només de fer intervencions d'urgència, com els dies festius.

BARCELONA.La sanitat pública necessita quadrar els números i l'exigència es tradueix en mesures extraordinàries. L'Institut Català de la Salut (ICS), que ha d'estalviar 77 milions d'euros per equilibrar el pressupost, va demanar als vuit grans hospitals públics que suspenguessin tota l'activitat assistencial programada no urgent durant cinc dies laborables d'aquí a finals d'any, un tancament parcial que ha de permetre reduir la despesa en un milió d'euros. L'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona va viure ahir la primera jornada de reducció d'activitat, no exempta de desconcert i protestes malgrat la normalitat transmesa pel director assistencial, Jaume Roigé. "Els pacients es pensen que estem de vaga, però han de saber que volem treballar, però no ens deixen", apuntava Maite Riba, administrativa de farmàcia, que ahir es va concentrar davant del centre, com altres companys.

Malgrat els esforços de la direcció de l'hospital per avisar els usuaris -la Vall d'Hebron va reprogramar 2.700 visites, a banda de diferir el centenar d'operacions que es fan els divendres-, molts pacients van acudir a consultes externes i als serveis d'extracció de sang sense ser conscients que el metge no els podria atendre perquè ahir només es cobrien urgències, malalts ingressats i operacions que no es podien ajornar, com si fos un festiu. A l'hospital, els pacients despistats s'hi van trobar un grup de 300 usuaris i veïns, acompanyats per personal sanitari, que protestaven per les retallades. Les queixes van passar del carrer -els manifestants van tallar els laterals de la ronda de Dalt- a l'interior del centre, on es van viure moments de tensió. La pressió dels usuaris i alguns treballadors va provocar que l'hospital accedís a concretar una reunió per dilluns.

Reclamacions de pacients

L'ICS s'ha esforçat a detallar que les jornades de reducció d'activitat fa temps que s'apliquen en alguns hospitals -com el de Bellvitge-, però els pacients que ahir omplien reclamacions no ho acabaven de comprendre. Com Maria del Rosario García, de 49 anys, que venia des d'Alacant perquè des del setembre del 2010 li havien programat una visita a la unitat de fatiga crònica. "Em van avisar dilluns de la setmana passada que em canviaven la cita per al 10 de gener del 2012, però ja havia pagat els bitllets de tren per venir a Barcelona", exposava García, que es preguntava qui es faria càrrec de les despeses. "Com a usuari, algunes de les mesures que es prenen costen d'entendre", raonava Maria Carme Aldavert, amb una germana ingressada per un trasplantament de fetge. Aquesta lleidatana se solidaritzava amb els pacients que ahir van tornar a casa sense fer-se l'analítica.

La buidor d'algunes sales d'espera, com les de l'hospital de dia d'oncologia, il·lustrava el tancament parcial de la Vall d'Hebron. "Només hem fet les extraccions imprescindibles, una dotzena, quan normalment en fem una vuitantena", detallava l'infermer Ramon Pons. A l'àrea destinada als malalts oncològics es van mantenir les sessions de quimioteràpia i radioteràpia, mentre que es van ajornar les analítiques no vinculades als tractaments. "A alguns pacients desinformats els hem hagut d'enviar a casa", admetia Pons. "Hem orientat malalts que venien amb un pot d'orina per fer-se anàlisis i s'han trobat el laboratori tancat", comentava la infermera Teresa Teixidor. L'Hospital de la Vall d'Hebron va matisar les incidències. "Ningú ha estat mal atès i hem disposat del personal necessari, perquè l'hospital ha funcionat com si fos un diumenge", puntualitzava Josep Anton, infermer adjunt a la direcció d'infermeria. Urgències va ser la unitat de l'hospital que va patir menys alteracions. "Hem atès les urgències i alguns casos de pacients que no ens corresponien per no alterar la seva rutina", reflexionava Teresa Vall, infermera supervisora. "No s'ha deixat de visitar ni de donar cap alta", insistia Olga Merino, a la planta de cardiologia.

stats