CONTAMINACIÓ AL MEDITERRANI
Crònica 10/01/2011

Tarragona es tenyeix de fuel

Una taca de fuel d'entre 5.000 i 15.000 litres va aparèixer ahir davant del cap de Salou. Repsol va deslligar-la de la taca de cent litres de gasoil que abans s'havia descobert. Protecció Civil manté l'alerta per contaminació accidental.

Dani Revenga
2 min
Tècnics del vaixell marítim de rescat Clara Campoamor Treballen en les tasques  de recollida del gasoil vessat ahir en les aigües de Tarragona.

TarragonaRes comparable amb abocaments com el del Prestige a Galícia o, encara menys, el de BP al golf de Mèxic, que sumaven desenes de milers de tones. Però els experts alerten sempre que qualsevol fuita, per petita que sigui, perjudicarà. Les tasques de neteja que van durar ahir tot el dia i que a la nit es van aturar es reprendran avui, i fins que no estiguin enllestides es mantindrà el pla Camcat o l'alerta per contaminació accidental en aigües marines, segons Protecció Civil, davant el risc que la taca arribés a les platges tarragonines. A l'hora de tancar aquesta edició, aquest fet no s'havia produït.

Taques deslligades

Tot va començar amb una primera taca, més petita, conseqüència d'una fuita en una línia de descàrrega d'un vaixell al pantalà de l'empresa Repsol. La mateixa empresa va ser qui va avisar les autoritats de l'incident poc després d'un quart de deu del matí. Aquesta primera taca estava formada per 100 litres de fuel, que van poder ser retirats del mar per efectius de Salvament Marítim i de la mateixa empresa en un parell d'hores. En les tasques de neteja d'aquesta primera taca, però, es va observar l'existència d'una segona, molt més gran, d'entre 5.000 i 15.000 litres, davant la platja de la Pineda (Vila-seca) i el cap de Salou, just al costat del pantalà de Repsol.

El portaveu de Repsol, Josep Bertran, explicava que "hem de ser prudents perquè encara no tenim els resultats de les anàlisis, però tenim la impressió que per la seva composició i per la trajectòria que ha seguit la taca, no té relació amb la fuita que hem patit aquest matí i que sí que ha originat la primera taca".

Durant les tasques de neteja es van recollir mostres per investigar si aquesta segona taca té relació amb la primera i, per tant, amb el vessament reconegut per l'empresa Repsol. En aquestes tasques han treballat embarcacions de Salvament Marítim, un helicòpter i dues embarcacions pelicà de Repsol. Segons Salvament Marítim, aquesta segona taca s'estenia en direcció al cap de Salou des del pantalà de Repsol, amb àrees de color verdós cobrint una superfície distribuïda en dues zones, una de 0,26 quilòmetres quadrats i una altra d'1,98 quilòmetres quadrats. La major part de la taca es va dissoldre a última hora d'ahir, quan les embarcacions van deixar de treballar.

stats