BARCELONA
Crònica 14/01/2012

Taxa i nova ubicació per a les estàtues de la Rambla

Joan Serra
2 min
Una de les estàtues humanes ubicades a  la Rambla de Barcelona.

BARCELONAL'Ajuntament de Barcelona està decidit a posar ordre a la Rambla, un dels reptes pendents de la ciutat, i començarà per les estàtues humanes. La seva activitat es traslladarà a la Rambla de Santa Mònica a la primavera, i només es podrà exercir si s'abona una taxa municipal i les estàtues reben un aval de qualitat artística. La decisió es va prendre en la primera reunió de Rambla Viva, òrgan en el qual es debat i perfila el pla Cor, el projecte d'intervenció integral de la Rambla. En aquest ens hi tenen representació, a més de l'equip de govern, les entitats que treballen i tenen la seu al passeig més concorregut de Barcelona, així com representants de l'oposició.

El canvi d'ubicació de les estàtues -el tram final de la Rambla és el més ample i el més lliure d'activitat- pretén resoldre els problemes de mobilitat que es registraven en l'espai actual, més estret i en el qual hi coincideixen quioscos, floristes i terrasses. L'aglomeració de curiosos al voltant de les estàtues dificultava el trànsit de vianants i generava incomoditats a la resta d'activitats. L'Ajuntament entenia, també, que aquesta situació afavoria el funcionament de grups delictius. A més del trasllat de les estàtues, Barcelona substituirà el permís actual -una acreditació que s'obtenia després de superar un procés de selecció- per una llicència d'ocupació de domini públic. El canvi implicarà el pagament d'una taxa d'uns 150 euros, que es calcularà amb criteris basats en la llei d'hisendes locals.

Exigència de qualitat artística

L'Ajuntament aprofitarà la modificació de la normativa per introduir alguns elements que reforcin la qualitat de les actuacions de les estàtues humanes. Entre altres mesures, es planteja la creació d'un jurat qualificat que avaluarà les propostes dels artistes durant el procés de selecció. El nou reglament recollirà algunes de les propostes presentades pel col·lectiu d'estàtues, amb l'objectiu de millorar les seves condicions de treball. La transformació de la Rambla, una de les prioritats de l'alcalde, Xavier Trias, implicarà una inversió de deu milions d'euros.

stats