Crònica 02/02/2011

El 'think tank' del Tea Party espanyol com a referència mundial

J.r.
2 min

MADRID.Esperanza Aguirre, que prové de la desapareguda Unió Liberal de Pedro Schwartz, acostuma a dir que el seu lema és "Espanya i llibertat". Nacionalisme espanyol i liberalisme econòmic. Les mateixes credencials que guien la FAES (Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials) que des del 1989 presideix José María Aznar i que ara marca el discurs sobre el model autonòmic. L'entitat s'ha anat fent gran amb el pas del temps, sobretot des de l'any 2004, quan Aznar va deixar la Moncloa i el PP va perdre les eleccions.

L'objectiu d'aquest totpoderós think tank és bastir una alternativa a la socialdemocràcia des del liberalisme centralista. La presidenta de Madrid, representant de l'aznaritat dins del partit, es lamenta sovint que en els 30 anys que van de la primera victòria del PSOE el 1982 fins a les eleccions del 2012, la dreta només n'haurà governat vuit. Per a l'ala més dretana del PP, això demostra que alguna cosa no acaba de rutllar i que la solució passa pels remeis que apunta la FAES. El problema és, però, que dins del partit hi conviuen moltes sensibilitats, que van des de la democràcia cristiana fins al liberalisme més pur, passant pel conservadorisme de centredreta que encarna Mariano Rajoy.

Les relacions entre la fàbrica d'idees d'Aznar i la nova direcció del carrer Génova no ha estat fàcil, tot i que a poc a poc s'ha anat endolcint. No es pot oblidar que María Dolores de Cospedal, secretària general del PP, és la vicepresidenta de la Fundació i que entre els seus patrons hi ha el mateix Rajoy o persones properes com Soraya Sáenz de Santamaría. A l'altre plat de la balança, membres del sector dur com Jaime Mayor Oreja o Alejo Vidal-Quadras. A la pàgina web, com a vocal, encara hi apareix l'exnúmero 2 d'Aznar Francisco Álvarez-Cascos, fora del PP.

La intensa producció de llibres, estudis i informes que publica la FAES li ha valgut el reconeixement internacional. Recentment, l'estudi Go-To Think Tanks de la Universitat de Pennsilvània l'ha situat entre els 75 més importants del món, després d'analitzar més de 6.400 organismes d'aquest tipus de 120 països. Entre els laboratoris d'idees vinculats a un partit polític, ocupa el lloc onzè. La Fundació Idees per al Progrés, del PSOE i liderada per l'exministre Jesús Caldera, és al lloc dissetè. És a dir, que les seves anàlisis -que van de qüestions com el model territorial a la situació econòmica o el polèmic negacionisme del canvi climàtic- tenen un ressò destacable fora de les fronteres de l'Estat.

La FAES té a Catalunya la seva pròpia delegació, que treballa amb els mateixos eixos i s'anomena Institut Catalunya Futur. El consell assessor el presideix la líder del PP català, Alícia Sánchez Camacho.

stats