RETALLADES A AMÈRICA DEL NORD
Crònica 09/04/2011

El Tea Party tensa fins al final la negociació del pressupost als EUA

Redacció
1 min
L'Estàtua de la Llibertat tancaria si no s'acorda el pressupost.

Les bosses d'escombraries s'acumulen als carrers de Washington, l'Estàtua de la Llibertat no obre les portes als visitants i els astronautes de la NASA es queden a casa. No és un paisatge apocalíptic fruit de cap guió cinematogràfic de Hollywood. És el que passaria si l'administració nord-americana es quedés sense diners. Una hipòtesi que va planar ahir als EUA mentre avançaven, amb més o menys dramatisme, les negociacions del nou pressupost entre demòcrates i republicans.

Però aquesta no era estrictament una negociació a dos. El Tea Party, que arrossega ideològicament els republicans, forçava ahir a la nit la màquina al límit per aconseguir un acord, presentant com a condició una retallada en la partida destinada al control de la natalitat. Menys avortaments finançats des de les arques públiques, ras i curt. Això sí, més diners per a Defensa, mantenien els republicans.

Obama, qüestionat

Les negociacions han posat també contra les cordes la capacitat de lideratge del mateix president nord-americà, Barack Obama. Amb una Cambra de Representants sense majoria dels seus, els demòcrates, Obama no acaba d'imposar el seu criteri i la seva capacitat de persuasió no aconsegueix resultats en un camp tan sensible ara mateix com el de l'economia.

La Casa Blanca va calcular ahir que 800.000 funcionaris es quedarien des de dilluns a casa si l'administració havia de tancar per falta de pressupost. La defensa, la justícia o la sanitat continuarien funcionant, però es va calcular que el tancament d'altres serveis públics tindria un impacte molt important en la recuperació econòmica.

stats