RETALLADES AUSTERITAT A LA TELEVISIÓ
Crònica 26/11/2011

Temor pel futur d'una eina clau per al català

Oriol March / Roger Tugas
6 min
Temor pel futur d'una eina clau per al català

La reducció del pressupost de TVC no sortirà gratis. Els experts subratllen el paper que ha tingut la televisió pública catalana i, malgrat que entenen que l'austeritat també hi arribi, reclamen que es cuidi una eina molt important per a la llengua, la consciència nacional i el sector de l'audiovisual català. Recorden també que ja fa dos anys que es redueix la despesa i que els treballadors es van reduir el sou i temen pel futur de TVC i del seu lideratge a Catalunya si es retalla més.

1. Què aporta TV3 al país?

2. Està en perill el lideratge de TV3?

3. Quines de les mesures d'estalvi són més factibles?

Rosa Cullell

  1. TVC ha estat un instrument importantíssim per a la construcció de la llengua i la cultura catalanes. Però és cert que ara el moment és diferent dels inicis i cal canvis per fer sostenible el servei.
  2. Ja hi ha hagut altres moments en què TV3 no ha estat líder. Gran part del lideratge ve del futbol, que és molt car. I és qüestionable si n'ha de seguir tenint. L'important és que hi hagi futbol en català, teatre en català, sèries en català. Però ara hi ha més canals, i cal veure la capacitat dels privats per cobrir la demanda. El servei públic s'ha de basar en la qualitat i estar al servei del país. I ha de ser sostenible. I si el futbol el fa insostenible, cal revisar-ho.
  3. Renunciar a algun canal sembla la mesura més pragmàtica, de sentit comú i menys dolorosa. A un servei públic no n'hi calen tants.I cal fer més àgil i menys pesada l'estructura de govern de la CCMA.

Juan Manuel Tresserras

  1. És la principal plataforma de reproducció cultural i la primer indústria cultural del país. Ens fa homologables a la resta de cultures del món. La globalització no crea una cultura global, però estableix els requisits sobre el quals les cultures podran sobreviure. I a Catalunya, només la CCMA, que a la vegada és el motor principal de les privades. Si et carregues això, estàs en contra de la construcció nacional.
  2. Si es tiren endavant sí, sens dubte, tot i que crec que no es farà, no pot ser que hagin perdut l'enteniment. Si es va retallant el pressupost, al final la CCMA no serà útil. Fa de servei públic si té audiència. Seria liquidar la principal aportació en termes de construcció nacional del pujolisme.
  3. És una bajanada renunciar a un múltiplex. ¿Renunciem a la reciprocitat al País Valencià i les Illes o a l'alta definició? El pressupost és un instrument per fer política, no s'hi valen els criteris comptables. A més, ja s'han fet ajustos i els treballadors han acceptat reduir salaris. Es podrien externalitzar productes, però no mesures dràstiques que facin perdre talent. L'única explicació és que s'hagi apostat per una empresa privada... Si es fa copagament en farmàcia, fem un cànon a la televisió! La importància en salut és equivalent a la de la cultura!

Jordi Muñoz

  1. És un mecanisme de formació i transmissió de la consciència nacional. Crea i recrea la imatge d'un país.
  2. Sí, la competència és ferotge i la gent tria no per militància, sinó per entreteniment. I això és car.
  3. Es diu que externalitzar és eficient, però jo no sé si ho és tant. TV3 té prou plantilla per no haver de fer-ho. Ha estat el motor de la indústria audiovisual catalana i potser ja no és tan prioritari.

Joan Granados

  1. Ha estat una part importantíssima de la construcció de la nació. Sense mitjans de la Generalitat, Catalunya, la cultura i la llengua no serien on són ara. La tasca de recuperació del país més important l'han fet TV3 i Catalunya Ràdio.
  2. És molt difícil de dir, però si en un moment tan greu la Generalitat retalla la sanitat, s'ha d'entendre també que retalli en els mitjans de comunicació. Estic segur que les persones que hi treballen i la directora faran un esforç per no abaixar-ne la qualitat. L'important és que repercuteixi el mínim possible.
  3. Faria el possible per seguir amb el futbol i sobretot el Barça. És la manera de posar-se en el que vol la gent. El més important és TV3 i el 33 i aquí s'hauria d'intentar que no es notés la rebaixa.

Ernest Folch

  1. La societat catalana sense TV3 no seria el que és ara. El català podria estar a punt d'extingir-se.
  2. Sí, però no només el lideratge, també el model de TV3 com a vehicle que dóna cobertura al català en molts àmbits. És més profund.
  3. S'han de poder fer mesures d'estalvi sense tocar el model i això no passa per tancar canals. I la renúncia al futbol també fa caure ingressos, no només és un cost.

Xavier Coral

  1. Aporta una oferta televisiva de qualitat, plural i en català, tres aspectes bàsics com a servei públic. Interpreta el món des del punt de vista d'aquí, de com som els catalans, des dels nostres referents.
  2. Sí, perquè amb aquesta retallada es limitaran els mitjans i s'obligarà a renunciar a programes, a retransmetre certs esdeveniments... És molt probable que ens penalitzi en audiència. Fa temps que es fan enginys per ser competitius amb rebaixes de pressupost que al final es notaran i se'n ressentirà la qualitat.
  3. Ja fa dos anys que estan retallant i crec que podem continuar ajustant pressupostos al que fem. Els treballadors estem disposats a fer nous esforços, però si hem de treure tants diners això repercutirà en la competitivitat.

David Bassa

  1. TV3 és la principal eina vertebradora del país per a la cohesió social, cultural i lingüística, la principal eina de projecció i és el motor audiovisual de Catalunya.
  2. Sí, tancar dos canals vol dir suprimir l'única oferta temàtica audiovisual en català. La CCMA competeix en un mercat molt dur i tensat i pot ser fatal per al model retallar en una corporació que ja ha fet grans esforços, com la reducció de sous. No és una empresa pública més i el dany pot ser irreparable.
  3. Totes són desencertades. En crisi, res pot estar al marge de l'austeritat, però la CCMA ja havia retallat. Les mesures són dràstiques, sense planificació, i, si aquesta és una eina estratègica, caldria estudiar-les i calendaritzar-les més.

Joan Bas

  1. TV3 aporta el diferencial de la normalització lingüística, i ha de tenir els mitjans per mantenir-lo.
  2. El lideratge està en perill quant a competitivitat. Si vols competir en prime time amb propostes d'altres cadenes, això vol dir que hi has de destinar uns recursos.
  3. Les mesures d'estalvi sempre són complicades. Però si s'ajusta la sanitat i àmbits essencials, la televisió també ha de quedar afectada, però la rebaixa ha de ser proporcionada i moderada.

Joan B. Culla

  1. TV3 corregeix l'hegemonia castellana a la televisió, que s'ha incrementat amb la TDT. Aporta una cadena de qualitat que té una cosmovisió catalana pròpia.
  2. Cal tenir en compte, especialment, el que fa referència al futbol. Per ser competitiu cal tenir els drets d'aquest esport. I, sense ells, podria baixar el share.
  3. Em sembla frívol contestar aquesta pregunta. Em consta que ja hi ha hagut mesures d'estalvi i que els treballadors s'han rebaixat el sou. Ara bé: no cal caure en l'error de, com diuen en anglès, "llençar l'aigua bruta i també el nen". No hem de trencar l'espinada de TV3.

Jaume Roures

  1. Ha estat un exemple de televisió pública arrelada al país.
  2. Fa molt temps que diem que el lideratge de TV3 perilla. No s'ha de repensar, s'ha de reestructurar, i l'únic que es fa és retallar.
  3. Cal una combinació de tot plegat, amb profunditat. Tocar l'estructura. El canal d'esports, per exemple, és artificial.

Joan Majó

  1. TV3 ha estat l'element més important de la normalització lingüística. Ha fet una gran feina a favor del català.
  2. El seu lideratge depèn dels seus recursos, i qui ha de gestionar-los és la mateixa cadena.
  3. No em sembla bé que sigui el Govern qui fixi la retallada. Té dret a estipular el finançament, però no es pot posar amb la gestió. El que cal fer és millorar l'eficiència. Quan jo dirigia la CCRTV, vaig optar per no omplir sis canals.

Enric Canals

  1. TV3 ha estat l'eina més important d'aquest país en matèria de llengua i construcció nacional des de la restitució de l'autonomia. I aquesta funció l'ha de seguir fent.
  2. Cal mantenir el model perquè no deixi de ser una referència.
  3. Seria una contradicció que TV3 no retallés en el context actual. Cal imaginació per fer-la més sostenible. Ara no faríem el mateix model que als anys 80.

Ferran Sáez

  1. TV3 aporta normalitat.
  2. El lideratge no només depèn dels ingressos, sinó del talent. Cal mesurar bé pressupost i personal per aconseguir aquest objectiu.
  3. Cal decisions consensuades. Han de prevaler les qüestions periodístiques per sobre d'altres. Això vol dir solucions òptimes i mirar-s'ho tot amb lupa. Ens hi juguem la normalitat de TV3.Xavier

Bru de Sala

  1. Aporta un canal de masses des d'un punt de vista propi en català. El País Valencià, per exemple, això no ho té.
  2. Si estigués en perill, espero que la direcció del canal ho advertís ràpidament. La retallada és un cop dur, però cal encaixar-lo. Tampoc vol dir que perilli el model.
  3. L'últim que retallaria és la producció pròpia.

Isona Passola

  1. Aporta una televisió pública modèlica. Fa un servei públic amb el valor afegit que és en català. És un model d'èxit d'integració.
  2. Baixaran molt la qualitat i el prestigi que té ara TV3. A més, la retallada es pot carregar la indústria audiovisual del país.
  3. En tot cas, retallar canals és ridícul, cal tenir en compte que ens hem de protegir de tota la quantitat de canals que existeixen en castellà. Potser el que caldria és reduir l'estructura i donar més importància a la producció externa.

Francesc Escribano

  1. TV3 és el motor de la llengua, la cultura i la producció audiovisual de Catalunya.
  2. Es pot assegurar que el seu lideratge està amenaçat.
  3. Hem de procurar que no es malmeti el valor de TV3. Es pot retallar fins a cert punt. Cal recordar que ja fa tres anys que s'ajusta el pressupost. És una televisió essencial per a Catalunya.
stats