Crònica 10/04/2011

Tensió al Caire

2 min
Tensió al Caire

L'escenari era simbòlic: la plaça Tahrir del Caire. La cita també: la manifestació més multitudinària des que els egipcis van aconseguir foragitar del poder el rais Hosni Mubàrak, l'11 de febrer. I el resultat també va acabar sent tristament simbòlic: els primers incidents greus entre els manifestants i l'exèrcit egipci.

Tot va començar quan, passada una hora des de l'inici del toc de queda nocturn, a les tres de la matinada de dissabte, centenars de tropes militars i policials van irrompre a la plaça per dispersar els que hi protestaven acampant pacíficament. El mateix que feien al gener, però aquest cop, l'exèrcit va reprimir la protesta. Segons el ministeri de Sanitat, almenys dues persones van morir i més d'una setantena van resultar ferides, alguns tenien hematomes, insuficiències respiratòries o es van desmaiar.

La repressió està allunyant l'exèrcit dels manifestants, després del paper neutral que les forces armades van prendre durant la caiguda de Mubàrak. Segons Reuters, els policies i militars van utilitzar armes i porres, i es van sentir trets. De fet, algunes fonts mèdiques citades per la mateixa agència parlen també de ferits de bala. L'exèrcit va negar ahir que la seva actuació hagués generat víctimes i que només volien fer complir el toc de queda, que comença a les dues de la matinada.

L'allunyament entre els que van encapçalar la revolta i l'exèrcit es va fer més evident amb la condemna de la repressió del Moviment 6 d'abril, un dels instigadors de les protestes. Però a última hora d'ahir, la cúpula militar va fer una concessió en decidir que substituiran alguns dels governadors provincials de l'era Mubàrak, una de les demandes de les últimes protestes.

Milers de manifestants, segons Reuters, van retornar ahir a la plaça i van demanar, no només que es jutgi Mubàrak i el seu entorn per corrupció, sinó que es dissolgui el Consell Suprem de les Forces Armades que actualment regeix el país i a qui veuen com un mer relleu del règim anterior. En concret, volen que plegui qui hi ha al capdavant, i successor de l'antic president: l'oficial Mohamed Hussein Tantawi. Un dels crits que es van sentir ahir a la plaça va ser "Tantawi és Mubàrak i Mubàrak és Tantawi". Segons Efe, l'ambient a Tahrir recordava el de fa setmanes: accessos tallats, cotxes cremats i restes de la batalla. El Museu Egipci va tancar ahir com a precaució davant de la creixent tensió.

stats