Nou Càrrec
Crònica 13/01/2011

Tensió a la coalició

2 min

La mala maror no marxa del matrimoni, fins ara ben avingut, entre ICV i EUiA. Malgrat els esforços d'Esquerra Unida per mantenir Joan Josep Nuet com a senador, el consell nacional d'ICV ratificarà el dissabte Joan Saura com el seu substitut. El soci minoritari cedeix remugant i assegura que no hi haurà divorci entre les dues forces polítiques, però sí ressentiment. "Aquest element polític negatiu no podrà quedar esborrat amb cap compensació", adverteixen fonts d'EUiA. Els ecosocialistes, en canvi, insisteixen en el seu pes dins la coalició i en el "prestigi" de Saura per exercir el càrrec.

I niciativa subratlla que "no arrabassa" al soci minoritari cap "lloc que li pertanyi", sinó que recupera el senador que va tenir durant la legislatura 2003-2006 i que va decidir cedir a EUiA durant el segon mandat del tripartit per "equilibrar la representació de la coalició" un cop ICV va assumir les dues conselleries. "Ara estem a l'oposició [la coalició ha perdut dos diputats, que haurien pertocat a Iniciativa] i aquesta situació ha de repercutir proporcionalment als dos partits igual", va afirmar ahir la portaveu parlamentària d'ICV, Dolors Camats, que va afegir que l'acord de coalició no fixa per a qui ha de ser el senador. Camats recorda que si el seu partit no hagués facilitat que EUiA anés en el número 8 de les llistes -el 2003 ocupava el novè lloc-, avui tindria un diputat en comptes dels dos que ha mantingut.

Però, més enllà del pes polític majoritari d'ICV en la coalició, també hi ha "un factor personal" en l'elecció de Saura com a senador. "Saura ha tingut importants relacions amb el govern socialista i, per tant, la seva tria reforçarà, més que Nuet, la presència de la nostra coalició a les Corts espanyoles", asseguren fonts d'ICV. Avui es reunirà el consell de coalició, en què es proposarà el nomenament de l'encara president ecosocialista com a senador. La ratificació serà dissabte, en el consell nacional del partit.

M algrat l'actitud bel·ligerant que EUiA ha mantingut durant les darreres setmanes, finalment s'empassarà el nomenament sense ni tan sols posar en perill l'estabilitat de la coalició. Això sí, subratllen que a les municipals no els "tornarà a passar el mateix" perquè no pensen "acceptar decisions unilaterals de ningú". Els ecosocialistes ja estan negociant amb els socis com compensar-los la pèrdua de l'acta de senador, que permetia a Nuet jugar cert paper en el assumptes interns d'IU. "Ens ofereixen compensacions econòmiques i de càrrecs", afirmen a EUiA. Així doncs, el matrimoni seguirà unit (als dos els convé), però amb recances.

stats