INICIATIVA SOBIRANISTA
Crònica 21/04/2011

Tercer intent de la ILP del referèndum

Sara González
2 min

BARCELONA.A la tercera volen que vagi la vençuda, encara que tampoc no ho tenen gens fàcil. Els promotors de la iniciativa legislativa popular (ILP) per convocar un referèndum d'autodeterminació han tornat a presentar la proposta perquè el Parlament convoqui una votació oficial. Els impulsors van subratllar ahir que les consultes populars que s'han fet en 554 municipis no són un punt final del procés, sinó "una eina" per assolir aquest objectiu abans que finalitzi l'actual legislatura.

La data fixada pels promotors per celebrar el referèndum és el 2014, tot i que els precedents no són precisament esperançadors. Els intents del 6 de maig del 2009 i del 14 de desembre d'aquell mateix any van ser infructífers. La mesa del Parlament va tombar la iniciativa al·legant que la convocatòria d'un referèndum oficial d'aquestes característiques queda fora de l'àmbit competencial de la Generalitat. Malgrat tot, els promotors de la iniciativa entenen que el moviment social generat arran de les consultes ha demostrat que "està madur" i que, per tant, cal una resposta institucional.

Després que prop de 900.000 persones hagin votat a les consultes i que el president de la Generalitat, Artur Mas, i la majoria de membres del Govern també hi hagin participat, els promotors consideren que seria "ridícul" que la celebració d'un referèndum oficial no s'arribés ni tan sols a debatre al Parlament. "Els polítics han d'articular políticament el compromís que ja han adquirit votant als seus respectius pobles", va assegurar Anna Arqué, organitzadora de les consultes i impulsora de la ILP. Arqué va insistir que la mesa del Parlament, en la qual ara no estan presents ni ERC ni ICV, només ha de supervisar que la ILP "és formalment correcta" i no analitzar si el Parlament té prou competències.

David Vinyals, membre de la dissolta Barcelona Decideix, va instar el Govern a "adquirir un compromís amb el moviment social" i a fixar una data per al referèndum a canvi de "no posar bastons a les rodes" a la convocatòria d'una hipotètica consulta pel concert econòmic. "Estem convençuts que el pacte fiscal fracassarà", va pronosticar.

stats