En breu
Crònica 13/01/2012

Territoris ocupats

Anna Garcia
2 min

JERUSALEMLa Unió Europea ha difós aquesta setmana un informe que mostra la greu situació dels palestins a l'anomenada zona C dels territoris ocupats, sota control militar i pràcticament civil israelià, i que representa la major part del territori palestí, el 62%, amb el 5,8% de població. El document va ser aprovat al desembre a Brussel·les i l'han elaborat diplomàtics europeus acreditats a Jerusalem i Ramal·lah. Mentre representants israelians i palestins esperen retrobar-se pròximament sense gaire esperança i la Unió Europea no té cap programa definit sobre el conflicte al Pròxim Orient, els mitjans locals s'estan fent ressò de les noves dades.

Aquest informe, de 16 pàgines, el primer centrat en l'àrea C, mostra que el 1972 el nombre de colons en aquesta zona (s'exclou Jerusalem Est) era de 1.200, mentre que el 2010 s'havia arribat a la xifra de 310.000 colons que habiten en 124 assentaments i un centenar d'avançaments. La xifra contrasta amb els 150.000 palestins que viuen a la zona. "La presència dels palestins ha estat contínuament afeblida per diverses mesures administratives, regulacions planificades i altres mesures adoptades per Israel com a poder ocupant", subratlla l'informe, que constata, a continuació, que a la vall de Jordània, abans del 1967, hi vivien entre 200.000 i 320.000 palestins i que ara n'hi ha 56.000, la majoria establerts a Jericó, sota control palestí.

Davant d'aquesta expansió, l'informe manifesta que la solució de dos estats "s'està tancant ràpidament". L'àrea C conté, a més, "recursos naturals fonamentals i terra per a un estat palestí viable". També s'acusa Israel de violar la Quarta Convenció de Ginebra i la llei humanitària internacional, segons la qual el país ocupant no pot transferir la seva pròpia població al territori ocupat. Els diplomàtics recomanen a Brussel·les, entre altres mesures, "encoratjar" Israel a canviar la seva política, que inclou el cessament immediat de les demolicions d'estructures que pertanyen a palestins i ajudar a desenvolupar la seva economia donant suport a diferents projectes.

Els territoris ocupats van ser dividits en tres zones durant els Acords d'Oslo. D'aquí unes setmanes s'espera l'informe anual europeu sobre Jerusalem i aviat el comitè ministerial per a la legislació d'Israel ha de discutir un projecte de llei que podria legalitzar la construcció en terra privada palestina.

stats