Crònica 12/02/2011

Terrón replica a Salt que ja fa cas dels informes dels municipis

Joan Serra
2 min
Terrón, Pineda i Cleries van firmar ahir  el conveni del pla pilot de Salt.

SaltS'esperava la concreció del pla pilot que Estat i Generalitat havien anunciat per atendre les urgències de Salt, una intervenció que es va dissenyar l'octubre passat i que en les últimes setmanes s'ha reforçat per respondre a l'episodi de tensió viscut al municipi gironí. Salt rebrà 373.000 euros per desenvolupar durant aquest any accions a favor de la convivència, que se sumaran al projecte de reforma urbanística que emana del pla de barris. L'aportació econòmica de l'Estat forma part d'un programa més ampli, dotat amb dos milions d'euros, que també es posarà en pràctica en quatre ciutats més: Badalona, l'Hospitalet, el Vendrell i Terrassa.

El conveni signat ahir per Anna Terrón, secretària d'estat d'Immigració; Josep Lluís Cleries, conseller de Benestar Social i Família, i Iolanda Pineda, alcaldessa de Salt, preveu, entre altres mesures, la creació d'una borsa de traductors per garantir el diàleg amb les nacionalitats que viuen a Salt, la introducció de cursos de formació i activitats de reforç escolar als alumnes després de l'horari escolar, i la contractació d'enquestadors per detectar situacions de vulnerabilitat. Pineda va demanar a l'Estat i a la Generalitat que les ajudes siguin plurianuals per donar-hi continuïtat.

La veu dels ajuntaments pesa

Anna Terrón va voler ser contundent ahir per liquidar la polèmica sobre l'autonomia que reclamen els ajuntaments per vetar l'arrelament dels immigrants incívics. "Alguna vegada s'ha concedit l'arrelament social a algú amb un informe negatiu de l'Ajuntament? No, mai", va afirmar en una conversa amb l'ARA. Ahir va transmetre aquest missatge dues vegades: en la presentació del reglament de la llei d'estrangeria a Barcelona i en la trobada amb l'alcaldessa de Salt, el primer municipi que va aprovar una moció per impedir que els estrangers que incomplissin les ordenances de civisme accedissin a la regularització i al reagrupament familiar. Això no vol dir, però, que els informes municipis puguin ser vinculants, com també demanaven alguns ajuntaments. Terrón va subratllar que aquesta competència és estatal i que no es pot delegar. L'alcaldessa va afirmar que se sent satisfeta perquè les reivindicacions de Salt s'han tingut en compte "en part". El nou reglament de la llei permet que, a banda de la informació mínima que han de contenir els informes d'integració, els ajuntaments puguin fer constar altres factors que justifiquin l'arrelament, com el compliment de les ordenances de civisme o el coneixement de la llengua.

stats