INVERSIONS A L'EXTERIOR
Crònica 22/05/2011

Texsa obre filial al Brasil i busca terrenys per construir una fàbrica

Texsa, grup català de teles asfàltiques, acaba de constituir una filial al Brasil i ha iniciat la cerca de terrenys per instal·lar-hi una fàbrica, que estaria operativa en un termini dos o tres anys.

Ignasi Pujol
2 min
Texsa ha participat fa poc en les obres del complex hoteler Marina Bay de Singapur.

Barcelona.Texsa és una d'aquelles pimes que configuren l'ADN del teixit empresarial català. Es tracta d'un grup amb seu a Castellbisbal especialitzat en la fabricació de productes d'impermeabilització d'obres i edificis, aïllaments tèrmics i acústics. La diversificació, motivada en part per la crisi immobiliària, i la internacionalització són els pilars del creixement de la companyia, que acaba de constituir una filial al Brasil, anomenada Bratex Química.

La nova empresa ha fixat la seva seu a Rio de Janeiro però espera obrir aviat una segona seu a São Paulo. Texsa ja ha començat a buscar un emplaçament per construir una fàbrica d'uns 40.000 metres quadrats que podria començar a funcionar en un termini dos o tres anys, segons han explicat a l'ARA des de Texsa. La nova planta abastirà el mercat interior del Brasil, ja que avui en dia Bratex comercialitza productes de Texsa procedents de les seves plantes d'Espanya i de Mèxic. La companyia catalana preveu facturar quatre milions d'euros al Brasil aquest mateix any.

Texsa disposa de fàbriques a Catalunya (a Castellbisbal i Cervera), Portugal, Itàlia, Colòmbia i Mèxic. L'any passat va crear una filial als Estats Units i el 2008 va comprar la filial mexicana de Johns Manville, controlada fins al moment per Berkshire Hathaway, el braç multimilionari Warren Buffett.

Texsa té una plantilla de 250 empleats i l'any passat va facturar 124 milions d'euros, un 10% més que l'any anterior. El benefici abans d'impostos va ser de dos milions. El 55% dels ingressos procedeixen ja de l'exterior. El mercat que va registrar més creixement durant el 2010 va ser l'Índia, amb un increment de les vendes del 25%.

L'empresa està impulsant especialment els mercats de l'Europa de l'Est, on Texsa ha creat una filial a Txèquia i ha començat a vendre a Ucraïna i Bielorússia.

Texsa subministra tela asfàltica per infraestructures com el canal Segarra-Garrigues, l'AVE espanyol, el metro de ciutats com Nova Delhi, Singapur i el Caire, i els aeroports de Barcelona i Heathrow (Londres). També ha participat en obres singulars com la biblioteca d'Alexandria.

Orígens

El grup català és propietat d'un grup de directius, liderats per Francesc Valls, president de Texsa. La companyia va ser fundada el 1954 per l'industrial Eusebio de Zuloaga Amat. Durant els setanta van entrar al capital de l'empresa l'antic Banco Industrial de Bilbao i la petroliera Repsol.

El 1991 la francesa Lafarge va comprar el 100% de Texsa, però disset directius la van recomprar dotze anys més tard.

stats