Decisió judicial
Crònica 12/10/2011

Timoixenko, a la presó

1 min

MoscouL'ex-primera ministra d'Ucraïna, Iúlia Timoixenko, va ser condemnada ahir a set anys de presó i a pagar uns 140 milions d'euros per abús de poder. El veredicte podria fer trontollar les relacions del país amb la Unió Europea, que ha qüestionat la legitimitat del procés judicial. La sentència també inhabilita Timoixenko d'ocupar càrrecs públics durant tres anys. D'aquesta manera, no podrà presentar-se a les pròximes eleccions parlamentàries i presidencials.

Les acusacions de l'estat es remunten al 2009, quan l'ex-primera ministra va firmar un acord de gas amb Rússia. Les actuals autoritats consideren que aquest contracte es trobava fora de les competències de Timoixenko i que anava en detriment dels interessos nacionals. Després de la lectura de l'extens veredicte, milers de partidaris de la líder de la Revolució Taronja concentrats a les portes del tribunal van reaccionar amb consignes que mostraven la seva fúria. Els efectius antidisturbis van detenir-ne una desena.

L'alta representant de la Unió Europea (UE) Catherine Ashton va manifestar en un comunicat que els Vint-i-set estan "enormement decebuts" amb el veredicte. Per la seva banda, el primer ministre rus, Vladímir Putin, va admetre les seves diferències amb Timoixenko però va aclarir que no havia firmat cap contracte gasístic amb el govern d'Ucraïna.

L'ex-primera ministra ucraïnesa va adquirir rellevància internacional com a líder de la Revolució Taronja, que va condemnar al fracàs els primers intents d'assolir la presidència de l'actual president del país, Víktor Ianukóvitx, que va accedir al càrrec anys després. Des de la seva detenció, ha titllat el cas de "revenja política".

stats