Crònica 24/01/2011

Tindran molt a dir al congrés de la tardor

2 min
ERC, Puigcercos

Anna Simó

Aquesta filòloga catalana va ser el 2003 la primera regidora que ERC tenia a l'Hospitalet de Llobregat des de la Segona República. Abans havia picat pedra de valent en una ciutat difícil per a l'independentisme. En un any va passar de ser una desconeguda a ser regidora i consellera de Benestar Social. La passada legislatura no va repetir i es va consolidar al Parlament. Puigcercós, l'aparell d'ERC i moltes dones del partit hi confien cegament.

Oriol Junqueras

És un militant heterodox per a qualsevol partit. Historiador mediàtic alhora que reconegut i amb una gran capacitat per connectar amb tots els públics, ell va ser el gran fitxatge d'ERC a les europees de 2009, que s'albiraven difícils després del remogut congrés. Junqueras té credibilitat en sectors sobiranistes que van més enllà del partit, que també representa a nivell municipal. Entre les bases genera simpatia però encara no adhesió.

Joan Ridao

Només un front independentista a Madrid com el que busca ara Joan Carretero li complicaria repetir de cap de cartell a les espanyoles. La secretaria general li ha donat visibilitat però no un nucli afí, que es limita al portaveu Ignasi Llorente i poc més. Tot i això és valorat per les bases per la seva solvència intel·lectual i política. Haurà d'estar atent per no ser, com al congrés de Lleida del 2004, víctima dels pactes entre els sectors. Tampoc cal descartar, però, que una carambola l'acabi situant de president.

Oriol Amorós

El futur polític de l'exsecretari d'Immigració està íntimament lligat al resultat de Portabella el 22 de maig. Ell i el sector majoritari de la federació de Barcelona, que al congrés del 2008 van apostar per Carod, ja pensen en el futur i busquen suports més enllà de l'àrea metropolitana. Fins ara Portabella se n'ha anat sortint i Amorós, que és diputat, espera rendibilitzar-ho perquè se'ls reconegui a la seu nacional o al grup parlamentari.

Lluís Salvadó

L'actual vicesecretari general, afí a Ernest Benach, és un dels barons territorials que té més a dir. El seu pas per la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, el territori on millor va resistir ERC el 28-N, l'ha dotat de poder territorial i ha donat al rapitenc una fama de bon gestor que el pot convertir en ideal per dur el pes de l'aparell com a secretari general o similar. Fins ara la sala de màquines sempre ha estat per al sector Puigcercós.

stats