Crònica 25/05/2011

Pactes per donar i per vendre

Malgrat l'hegemonia de CiU el 22-M, hi ha alcaldies rellevants que segueixen sense tenir clar el seu amo definitiu. Les formacions exploren totes les opcions per ser als governs municipals

Oriol March
3 min

Ja ho va dir només saber els resultats: "No hem guanyat". Tot i treure vuit regidors i poder seguir governant sense problemes en coalició amb el PSC (2) i ERC (2), Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic, ha obert un període de reflexió descontent amb el fet que Plataforma per Catalunya hagi pujat de 4 a 5 regidors. Ahir es va especular que tenia planejat deixar la política municipal, però el mateix Vila d'Abadal i membres destacats del seu equip de govern i la mateixa direcció d'Unió van desmentir que tingués pensat renunciar a ocupar l'alcaldia. Vila d'Abadal estarà de vacances durant una setmana i després, amb tota seguretat, prendrà possessió del càrrec. Al llarg d'ahir també es va apuntar que l'alcalde de Vic s'havia discutit amb Duran, amb qui manté males relacions pels seus postulats netament independentistes.

Alicia Sánchez-Camacho, presidenta del PP català, va posar com a condició per qualsevol pacte a escala nacional que es respectés la llista més votada a Castelldefeles i Badalona, les dues ciutats de l'àrea metropolitana en què els populars es van imposar el 22-M. En la localitat del Baix Llobregat hi va vèncer Manuel Reyes, que va treure un regidor més (8) que el PSC (7). En l'anterior mandat, els socialistes governaven en coalició amb CiU (5) i ICV-EUiA (3), una unió que, amb els resultats de diumenge, es podria reeditar folgadament. Ara bé: la candidata de CiU, Anna Pérez, aposta perquè governi la llista més votada. Tot apunta que deixar governar el PP és, com a Badalona, una manera d'obtenir els recolzament dels populars a la Diputació de Barcelona o bé a la ciutat de Tarragona.

L'any 2009 una moció de censura promoguda pel PSC va rellevar Joan Giraut (CiU) de l'alcaldia. Ara Giraut (8) està a un sol regidor de la majoria absoluta i vol segellar un pacte amb qualsevol de les formacions menys amb el PSC (6). El soci més ben posicionat és ERC (1), que veu "viable" l'entesa.

Amb 3 regidors per 6 de PSC i ERC, Núria Anglada (CiU) té la clau de l'alcaldia. En l'última legislatura, la federació va governar amb els republicans, que estan oberts a seguir amb aquesta fórmula tot i no descartar l'entesa amb el PSC. Anglada, però, podria demanar l'alcaldia compartida per formar govern.

Els socialistes (6) veuen amb bons ulls arribar a un pacte amb CiU (5). Així ho va indicar l'alcaldable del PSC, Juli Fernández. Des de la federació ho veuen bé però no tanquen la porta a ningú.

Joan Antoni Baron, alcalde mataroní del PSC (8), va admetre ahir que el seu partit estarà a l'oposició els propers quatre anys. La intenció del guanyador, el convergent Joan Mora (8, però més vots), és governar en solitari teixint acords puntuals.

PxC (5) va oferir ahir un pacte "sense condicions" a CiU (6) per investir alcalde el candidat de la federació, Benet Jané. No serà acceptat de cap de les maneres. Les eleccions les va guanyar el PSC (7).

Els comitès negociadors de CiU (10) i PP (6) es van posar ahir a treballar per tal de formar govern a Reus. Carles Pellicer (CiU) i Alícia Alegret (PP) ja han tingut contacte telefònic i tot indica que arribaran a una entesa estable els propers quatre anys. Seria la primera vegada que el PSC (8) no tindria l'alcaldia de la ciutat en 32 anys.

Les negociacions entre CiU (7) i PP (7) per aconseguir l'alcaldia de Tarragona segueixen el seu camí i tot indica que aquesta setmana encara no se'n traurà l'aigua clara. L'objectiu és que l'alcalde socialista i vencedor de les eleccions, Josep Fèlix Ballesteros (12), no repeteixi en el seu càrrec. Nacionalistes i populars discuteixen qui s'endú l'alcaldia dels dos i per quant temps, perquè encara no s'ha descartat la fórmula de la batllia compartida. La solució de posar Alejandro Fernández (PP) de president de la Diputació per tal que Victòria Forns (CiU) fos alcaldessa és damunt la taula, però no satisfà el PP.

La CUP (4) i ERC (4), les dues primers forces a Arenys de Munt, es van citar ahir per explorar un hipotètic pacte de govern. La CUP, liderada per Josep Manel Ximenis, també vol fer extensiva la voluntat de diàleg a CiU (3) per establir un "acord sobirà català", segons ell.

Concepció Veray, candidata del PP (3), va oferir ahir una aliança estable a Carles Puigdemont, alcalde electe de CiU (10) a la ciutat de Girona. "Un govern sustentat en només 10 regidors no és un govern fort", va assegurar Veray, que va insistir que els ciutadans havien donat un "missatge de canvi" a les urnes. Tot i això, Puigdemont no té cap intenció d'arribar a enteses estables amb les altres forces del consistori, perquè és partidari de fer un "pacte en moviment" al llarg de la legislatura. ERC, que ara no té representació, espera el recompte per veure si entra al consistori gironí. Ho faria a costa de la CUP (4).

stats