OPERACIÓ POLICIAL
Crònica 24/03/2012

Tolosa, una tragèdia qüestionada

Continua el degoteig de detalls sobre la mort de l'assassí de Tolosa. L'autòpsia va revelar ahir que va morir per 20 trets. Les ombres de la investigació, però, persisteixen.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
Tolosa, una tragèdia qüestionada

BARCELONA.No va ser una bala al cap el que va matar Mohamed Merah. Van ser dues de les vint que el van impactar: una al front i l'altra a l'abdomen. Cada nova dada de la investigació, més que aclarir, enfosqueix encara més les ombres d'una operació que planteja moltes preguntes.

Van fallar els serveis d'informació?

La falta d'eficàcia en el control al qual estava sotmès el criminal és la principal crítica de l'oposició als serveis secrets francesos. El primer ministre François Fillon va defensar la Direcció Central d'Investigació Interior (DCRI, la central d'espionatge francesa) ahir en una entrevista a RTL. "No hi havia cap element que permetés atrapar-lo" abans dels assassinats perquè la llei no permet "vigilar de manera permanent sense ordre judicial algú que no ha comès cap delicte", va dir.

Els que critiquen la investigació per negligència titllen d'incoherent que Fillon feliciti el DCRI per haver fitxat Merah l'any passat en saber que havia visitat l'Afganistan i el Pakistan si després la informació no s'ha utilitzat a temps.

Per què van tardar 9 dies a identificar l'assassí?

El jove de 23 anys va matar la seva primera víctima, un soldat que vivia a Montauban, l'11 de març però la policia no va identificar-lo fins 9 dies després a través d'uns correus electrònics que va intercanviar amb el soldat per comprar-li la moto, que la víctima venia per internet. El retard va donar a Merah temps per cometre la resta d'assassinats. El ministre de Defensa francès, Gérard Longuet, va reconèixer ahir que "van subestimar el primer atac".

El responsable dels serveis secrets, Bernard Squarcini, va defensar-se en una entrevista a Le Monde, en què va assegurar que Merah "tenia una doble cara" i que era un cas "atípic" d'extremisme islàmic difícil d'identificar.

Com és que van necessitar 32 hores per capturar-lo?

Longuet també va reconèixer que hauran d'"extreure lliçons" de l'operació d'assalt al pis de Merah. Diversos experts han criticat un assalt que es va allargar 32 hores, tenint en compte que l'objectiu era un home sol que no tenia cap hostatge. L'excap del Grup d'Intervenció de la Gendarmeria Nacional, Christian Proteau, va criticar que l'operació es fes "sense un esquema tàctic previst" i va qüestionar l'ús de granades en lloc de gasos lacrimògens per obligar el sospitós a sortir. Els experts coincideixen en la importància del factor sorpresa en una operació d'aquest tipus.

Què feia el ministre de l'Interior a Tolosa?

"Què feia el ministre comentant hora a hora els fets sobre el terreny? Ha creat confusió, no és ell qui dirigeix les operacions! Això és una violació del codi de procediment penal!", s'exclamava ahir la candidata presidencial ecologista, Eva Joly, que va criticar l'inèdit tàndem que va controlar l'operació: el ministre d'Interior, Claude Guéant, des de Tolosa, i Sarkozy a l'Elisi. Les intervencions mediàtiques del ministre d'Interior van ser molt criticades per la policia, que l'acusava de fer declaracions "precipitades" i de creure's el cap de la investigació.

On són els vídeos de les morts gravats per Merah?

A internet encara no hi ha rastre dels vídeos que Mohamed Merah va gravar amb una minicàmera que portava enganxada al pit mentre assassinava el mestre i els tres nens de l'escola jueva de Tolosa. La policia va confirmar dijous l'existència d'aquestes imatges i també de la gravació de les morts dels tres soldats. Els agents van poder veure els enregistraments perquè durant les negociacions Merah va dir-los on havia guardat la càmera. L'assassí els va assegurar que les havia penjat a la xarxa però ahir encara no havien sortit a la llum.

stats