LA CRISI NUCLEAR
Crònica 24/03/2011

Tòquio prohibeix l'aigua de l'aixeta als nadons

Tòquio va prohibir ahir donar aigua de l'aixeta als infants de menys d'un any, després de detectar-hi nivells de radiació perillosos, a causa de filtracions de la central afectada per l'accident nuclear.

àlex Gutiérrez Pascual
3 min
Una dona i el seu fill en un supermercat de la ciutat d'Ichinoseki, al nord del Japó.

La prevenció davant de qualsevol risc per a la salut va impulsar les autoritats de Tòquio a recomanar ahir a la població de la capital del Japó i les dels voltants que no fessin servir aigua de l'aixeta per a biberons i altres fórmules per a nadons. Els responsables de la capital, on viuen 13 milions d'habitants, van admetre que l'aigua d'una planta de tractament conté concentracions de iode radioactiu superiors als permesos per a infants de menys d'un any, a causa de les radiacions provinents de la central nuclear de Fukushima Daiichi, greument afectada pel terratrèmol i el tsunami posterior que l'11 de març van afectar la costa nord-est japonesa. Tot i això, van assegurar que aquests nivells no suposen un risc immediat per a la salut, com tampoc per als infants més petits, i que la gent adulta pot continuar consumint aigua.

L'aigua d'una planta de tractament que abasteix el centre i l'oest de Tòquio va registrar una concentració de iode de 210 becquerels per litre (la unitat que indica els nivells d'activitat radioactiva). Aquesta xifra duplica el límit de 100 becquerels per litre considerat segur per als nadons, però és inferior als 300 becquerels, el límit establert per a la població adulta. L'alerta sobre el consum d'aigua de l'aixeta entre els nadons es va estendre a cinc poblacions més de l'oest de la capital.

La reacció a l'anunci va ser fulminant. Les existències d'aigua embotellada es van acabar en molts comerços de la ciutat, i moltes persones van sortir de la feina per comprar-ne als establiments oberts les 24 hores del dia. El governador de la prefectura de Tòquio, Shintaro Ishihara, va demanar "calma" als habitants de la ciutat. I el ministre portaveu del govern japonès, Yukio Edano, va reclamar a la població que no acumulés aigua embotellada.

Les conseqüències de la radiació a la planta nuclear accidentada van arribar també als aliments frescos que provenen de l'àrea afectada. El govern japonès va restringir ahir la distribució d'onze tipus de verdura de la prefectura de Fukushima, després que s'hi haguessin detectat nivells de radiació superiors als permesos. La restricció també es va aplicar a la llet fresca i al julivert de la prefectura d'Ibaraki, al costat de la de Fukushima. Malgrat tot, l'executiu japonès va insistir que era una mesura de precaució, ja que el consum d'aquests productes només perjudica la salut si és prolongat.

Paral·lelament a les restriccions, els països que importen aliments del Japó van extremar ahir les mesures de control sobre aquests productes. Els Estats Units, un dels principals importadors d'aliments japonesos, es van convertir ahir en el primer país que bloqueja les importacions de productes procedents de quatre prefectures japoneses. La restricció afecta aliments com la llet, les verdures i la fruita. Estats de la UE com Alemanya, França i el Regne Unit van endurir les mesures de control a l'arribada d'aliments japonesos.

El cost de la reconstrucció

Les pèrdues econòmiques per aquestes restriccions s'hauran de sumar a l'impacte econòmic al Japó provocat per la pitjor crisi des de la Segona Guerra Mundial. El govern japonès va calcular que les feines de reconstrucció costaran 219.000 milions d'euros, sense tenir en compte les pèrdues generades per les restriccions en l'electricitat. Una xifra molt superior als danys provocats pel terratrèmol de Kobe del 1995, de 88.000 milions d'euros.

Però aquestes pèrdues no amaguen el drama humà. El nombre de víctimes a causa de la catàstrofe es va enfilar ahir a 9.523, tot i que la xifra pot pujar, ja que encara hi ha 16.094 persones desaparegudes. I més de 250.000 persones viuen en centres d'acollida.

stats