TRANSICIÓ Política
Crònica 31/01/2011

Torna el líder islamista

2 min
Ghannouchi, Renaixement

El líder més fort de l'oposició a l'expresident tunisià Ben Ali va tornar ahir al país després de 22 anys a l'exili. Els crits de consigna a l'aeroport de la capital eren de "Sense por a l'islam!" i "No a l'extremisme, sí a l'islam moderat!". Tornava Sheikh Rached Ghannouchi, l'altre Ghannouchi. Les coincidències en aquest cas poden ser molt traïdores, i és que l'actual primer ministre de Tunísia, contra qui van dirigides totes les manifestacions, porta el mateix cognom. L'altre Ghannouchi, però, és considerat ara pels islamistes com un dels polítics claus que pot retornar la democràcia al país. Per això l'arribada del líder del partit An-Nahda –que vol dir Renaixement en àrab– va congregar més de 10.000 persones que volien rebre'l, segons l'agència Reuters, i es converteix en la demostració islamista més forta des de fa vint anys a Tunísia.

Rached Ghannouchi es va exiliar el 1989 a Londres i no ha tornat a posar els peus al país fins ara. Torna per reconstruir el partit que Ben Ali li va il·legalitzar fa 22 anys, però no té pretensió de ser nomenat president. Diu que An-Nahda es presentarà a les properes eleccions legislatives, que s'esperen per d'aquí a sis mesos. Deixa així lliure la carrera a la presidència del país i qualsevol càrrec oficial perquè opina que, amb 69 anys, "hi ha gent jove que ho pot assumir". Tot i això recordava abans de marxar de nou cap a casa que "encara falta molt per a la democràcia" i que "no podem aconseguir-la sense consens nacional perquè un desenvolupament només pot tenir lloc amb justícia i democràcia". Ghannouchi repeteix un discurs moderat per por a una deriva fonamentalista del país, que és secular des del 1956, quan es va independitzar de la metròpoli francesa.

L'expresident Ben Ali va il·legalitzar el partit de Ghannouchi el 1989, després d'unes eleccions en què va aconseguir el 17 per cent dels vots oficials i es va convertir en la segona força a l'oposició. Ben Ali els va titllar de fonamentalistes i va argumentar que el seu predecessor, Habib Burguiba, opinava que la religió era una amenaça per al país. Malgrat això, els experts en política de l'islam opinen que el partit de Ghannouchi és religiós però moderat, de la línia del Partit de la Justícia i el Desenvolupament de Turquia, el del primer ministre Tayyib Erdogan. La tasca del líder d'An-Nahda és ara reconstruir tota l'estructura del partit, que no té cap seu a tot el territori però sí bastants seguidors.

stats