Crònica 20/09/2011

Tota la dreta espanyola fa pinya amb Rajoy, excitada pels sondejos

Les diverses ànimes que cohabiten al PP es van reconciliar ahir en públic. Tot el partit va fer costat a Mariano Rajoy en la presentació del seu llibre. No hi va faltar l'elit empresarial i mediàtica de Madrid.

Joan Rusiñol
2 min
El líder del PP, Mariano Rajoy, va presentar ahir la seva biografia a Madrid.

Madrid.Hi eren tots. Des d'Ángel Acebes fins a Jorge Fernández Díaz. Del director d' El Mundo , Pedro J. Ramírez, a l'exportaveu del govern espanyol Pío Cabanillas. De Tita Cervera a empresaris com Luis del Rivero i actors com Pepe Sancho. I a primera fila l'expresident espanyol, José María Aznar. Ahir ningú es va voler perdre la primera celebració anticipada d'unes eleccions, les del 20-N, que el PP ja dóna per guanyades.

Les batalles pel lideratge que van estar a punt d'esquinçar el partit el 2008 queden molt lluny, i per evitar reobrir ferides Rajoy va fer servir la ironia que tant li agrada: "Aquest és un llibre a favor meu, perquè és bo fer justícia de tant en tant. Per fer el contrari ja hi ha voluntaris arreu", va dir per resumir la biografia que acaba de publicar, En confianza. Rajoy va admetre sense problemes que es tracta d'una obra escrita per no molestar ningú, a quatre dies d'unes eleccions: "No poso el dit a l'ull a ningú de l'Espanya plural", tot i que va reconèixer que no era per "falta de ganes". Els madridistes de la sala van esbossar un somriure encarcarat. Va admetre que a Rodríguez Zapatero el cita sempre "educadament i amb afecte", però no es va poder estar de recordar que havien estudiat al mateix col·legi "amb resultats diferents". Al candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, només el menciona un cop al llibre, perquè ara cal "concòrdia i moderació".

Una presentació poc habitual

Per deixar molt clares les prioritats de la seva campanya, es va fer presentar per tres joves emprenedores: una voluntària social, una empresària que fabrica galetes decorades i una consultora de mediambient. A dues d'elles les va conèixer en actes de partit per Espanya i la tercera al programa Tinc una pregunta per a vostè , de TVE. Els va prometre no oblidar les "polítiques socials", "ajudar l'empresariat" i recuperar el "ministeri d'Agricultura".

Ahir no era dia de cap concreció programàtica (de bon matí, a la ràdio, ja havia avançat que si guanya no tocarà l'IRPF i l'IVA i abaixarà 5 punts l'impost de societats). Per això va optar per fer reflexions de caire moral. Rajoy va dir que vol ser un president "just i que aspiri a ser-ho" i va fer una crida a no perdre l'optimisme: "Espanya té espanyols, i això és una cosa molt seriosa", va reclamar. I per acabar amb un desig: "A uns els agrado més, a d'altres menys i a d'altres gens. Espero que aquests últims no siguin gaires...".

L'escoltaven molts barons territorials: el valencià Alberto Fabra, l'extremeny José Antonio Monago i el murcià Ramón Luis Valcárcel. A primera fila, Esperanza Aguirre, a prop d'Aznar. L'expresident espanyol, seriós, va riure a gust quan va sonar la melodia de Paquito el Chocolatero en un mòbil inoportú.

stats