ENTREVISTA
Crònica 22/12/2010

José María Mena: "Totes les mesures contra la reincidència han fracassat"

Llibertat vigilada insuficient "No ens han fet cas en el control d'ADN de delinqüents i, per contra, fan proves de saliva a conductors borratxos" Nous delictes "A qui l'enganxin fent assetjament immobiliari o pedofília, que es calci"

Albert Balanzà
2 min
L'exfiscal en cap de Catalunya i expresident de la comissió antireincidència, José Maria Mena.

En aquesta reforma les mesures amb accent català tenen molt pes. Això és bo o dolent?

És un reflex del pes que Catalunya té a Espanya i això també s'ha vist en la sentència del TC, però d'aquesta més val no parlar-ne...

Està satisfet de la inclusió del concepte de llibertat vigilada que la comissió Mena va proposar?

A diferència d'Europa, a Espanya no s'havia fet res en aquest àmbit. Un percentatge molt petit d'assassins i violadors no se'n penedeixen i per això ho vam fer.

Vostès incloïen controls d'ADN.

No ens han fet cas en això perquè és una prova física en contra del delinqüent. Però plantegen la prova d'obtenció de saliva per als conductors borratxos. No m'ho fan per als violadors i sí per als borratxos.

Ni la castració química.

Tampoc. Però nosaltres només volíem regular el tractament mèdic. La castració química com a pena és incompatible amb un país civilitzat. És com tallar les mans als lladres.

Som a la Rambla fent aquesta entrevista. Què opina del canvi del Codi pel que fa als reincidents?

Que als lladres això els afectarà molt poc. El petit delinqüent té més por a les primeres dues hores de la detenció que al que li passi després. Des de la llei de vagos y maleantes , totes les mesures han fracassat. És respectable la reivindicació dels comerciants de la Rambla, però potser hem de pensar que el fracàs és la repressió. Mentre hi hagi turistes que baden, hi haurà robatoris.

Catalunya és insegura?

No siguem de poble... Les enquestes de victimologia sempre han dit que no es podia sortir al carrer i Barcelona sempre ha estat molt segura.

El Codi es posa al dia: assetjament immobiliari, pedofília a internet...

Tot això queda canalitzat: al que l'enganxin, que es calci.

Quan passen coses com les d'Olot, que passen arreu, què es pot fer?

Primer reivindicar Olot, perquè el lloc on passa és pura mala sort. Tot allò ja està tipificat però seria bo que la justícia no fos lenta en aquest cas.

Què els espera a Millet i Montull en el nou Codi Penal?

El mateix que en l'anterior. Però la condemna fonamental, que és el descrèdit social, ja la tenen.

I la reforma, com la veu el sector?

Més feina i els mateixos recursos. La reforma està bé, però no pots reduir gent i guanyar càrrega laboral. Ser demòcrata costa diners.

stats