CAS CAMPIÓ, LA DERIVADA CATALANA
Crònica 27/03/2012

Tràfic d'influències per les ITV

La Guàrdia Civil va detenir ahir dos càrrecs públics i tres empresaris per una presumpta trama de concessió il·lícita d'estacions de la ITV. És una peça separada del cas Campió, destapat a Galícia.

Laura Díaz-roig / Anna Punsí
4 min
ESCORCOLLS A BARCELONA  El subdirector general de Seguretat Industrial, Isidre Masalles, surt detingut de les oficines després de diverses hores de registre.

BARCELONA.Una nova trama de corrupció esquitxa l'administració catalana, aquest cop relacionada amb les concessions d'estacions de la ITV a Catalunya. La Guàrdia Civil, en una operació conjunta amb l'Agència Tributària, va detenir ahir el número dos de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, i el subdirector general de Seguretat Industrial de la Generalitat, Isidre Masalles. La investigació, una peça separada del cas Campió -destapada a Galícia i que gira al voltant d'una presumpta concessió de subvencions irregulars a canvi de comissions a càrrecs públics-, està dirigida per la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona. La jutge va començar a investigar després que la fiscalia de Lugo li enviés un escrit amb una part del cas amb centre a Catalunya.

En l'operació d'ahir també es van detenir tres empresaris: Sergi Alsina, soci d'Alta Partners; Sergi Pastor, directiu de Ficosa i ex conseller delegat de l'empresa Applus, i Ricard Puignou, administrador de l'empresa d'ITV Certio. Tot i que la jutge manté el cas sota secret de sumari i la informació es fa pública amb comptagotes, els detinguts estarien acusats, entre altres qüestions, de falsedat documental i de tràfic d'influències, presumptament per intentar aconseguir concessions d'estacions de la ITV a Catalunya, paralitzades el maig passat per decisió judicial. Els cinc han passat la nit a la caserna de la Guàrdia Civil de Barcelona i poden passar avui a disposició judicial.

Escorcolls a BarcelonaLa Guàrdia Civil escorcolla oficines i domicilis dels detinguts

Ahir durant tot el dia, la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària van escorcollar oficines i domicilis dels detinguts a Barcelona. Des d'aproximadament les 11 del matí, la policia va buscar documentació a la subdirecció general de Seguretat Industrial, a l'avinguda Diagonal de Barcelona, en presència de Masalles, el seu màxim responsable. Passades les tres de la tarda, un cop acabat l'escorcoll, el subdirector va sortir de l'oficina detingut i escortat pels agents. La Generalitat va recordar ahir que Masalles ha treballat en diversos governs des que, el 2005, en època del tripartit, va fer el salt a director de Serveis de l'aleshores departament de Comerç, Turisme i Consum. Es dóna la circumstància que les oficines d'Altas Partners, de la qual és soci un dels detinguts -l'empresari Alsina- i que ahir també va ser escorcollada, és a només 100 metres de la subdelegació.

20 dies a la DiputacióTous va substituir Matas a la Diputació el dia 3

El president de la Diputació, Salvador Esteve, va nomenar Josep Tous coordinador general de la institució el dia 3, en substitució de Josep Maria Matas, que va renunciar al càrrec arran de les informacions publicades sobre la seva actuació quan era secretari general de l'Associació Catalana de Municipis. Tous també és conseller nacional d'empresa, indústria i innovació de CDC. La implicació de Tous en aquest cas estaria relacionada amb la seva activitat privada, ja que és un nouvingut a la Diputació. De fet, ahir un portaveu de la institució va assegurar que no havia rebut cap notificació ni cap informació a banda de l'obtinguda a través dels mitjans de comunicació. Avui, ja amb informació oficial, espera fer un comunicat.

Escrit del fiscal de LugoLes converses telefòniques del cas Campió van destapar la trama

La jutge de Barcelona va començar a investigar aquest cas a l'octubre, quan va arribar al seu despatx un escrit de la fiscalia de Lugo que posava sobre la taula algunes converses telefòniques enregistrades pel Servei de Vigilància Duanera durant la investigació del cas Campió, al voltant de l'empresari farmacèutic Jorge Dorribo. Arran d'aquest informe, la Guàrdia Civil i els investigadors de l'Agència Tributària van seguir amb les escoltes i van fer seguiments dels principals sospitosos. Les converses telefòniques que han motivat la investigació i que ara els detinguts hauran d'aclarir van servir per destapar la trama.

Primer concurs públicLes concessions d'ITV es van obrir a concurs públic el 2010

L'any 2010, el govern tripartit va impulsar un concurs per donar entrada a noves empreses a prestar el servei de la ITV. Fins aleshores, l'empresa Applus controlava més de la meitat de les estacions. De fet, a finals del 2003 l'últim govern de Jordi Pujol, en una decisió molt polèmica, va renovar la concessió -que s'acabava el 2006- per vuit anys més (fins al 2014).

El 2010, però, es va posar a concurs la concessió de dos lots amb tres noves estacions cada un. El primer lot va anar a parar a la firma Itevelesa per obrir tallers per a la revisió dels vehicles al Pont de Suert, el Vendrell i Sant Fruitós de Bages. El segon lot se'l va adjudicar Atisae per construir tres estacions de la ITV a les Borges Blanques, Amposta i Sant Celoni. Una de les empreses que es va presentar al concurs és Certio -nascuda de l'escissió d'Applus i de la qual és administrador un dels detinguts ahir-, que no va sortir escollida i va decidir presentar un recurs judicial contra l'adjudicació, ja que considerava que la Generalitat havia introduït elements per concedir les ITV amb posterioritat al lliurament de documentació de les empreses candidates. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir, l'abril de l'any passat, suspendre de manera cautelar l'adjudicació, tot i que va obligar Certio a oferir una garantia de 200.000 euros pels possibles perjudicis que es causés a Atisae. Poc després, la Generalitat va recórrer la suspensió.

Aprofitar el canvi políticCertio hauria volgut aprofitar el canvi polític per guanyar suports

Una de les hipòtesis dels investigadors és que Certio, que està administrada per Ricard Puignou -detingut ahir-, hauria intentat aprofitar aquesta suspensió i el canvi de color polític al Govern per aconseguir el suport de la resta de detinguts perquè es convoqués un nou concurs i obtenir aquest lot d'estacions, segons la Cadena SER. S'investiga especialment quin era l'objectiu final d'aquesta empresa quan va presentar el recurs davant del TSJC. Fonts pròximes al cas reconeixen que amb les declaracions dels detinguts i amb la documentació que es van endur ahir durant els registres als domicilis i despatxos confien poder aprofundir més en aquesta investigació.

stats