Crònica 10/04/2012

Tragèdia mortal a les últimes barraques de Barcelona

La precarietat de les últimes barraques de Barcelona, les de Can Ricart, es va associar ahir a tragèdia mortal. Quatre persones van perdre la vida per inhalació de fum quan va cremar el seu habitatge.

Albert Balanzà
3 min

BARCELONA.Hi ha moltes maneres de viure per sobre de la Diagonal, i no tenen res a veure si es viu a la part alta o a la part baixa de l'avinguda. En aquest últim tram, a l'altura del fastuós Parc Central del Poblenou, dissenyat per Jean Nouvel, i al davant del selecte Hotel ME, quatre persones d'origen romanès van perdre la vida la nit del Diumenge de Resurrecció al Dilluns de Pasqua. Eren veïns històrics de la zona: des de feia deu anys s'aixecaven al matí, es vestien com bonament podien -els dissabtes, millor, per passejar, diuen els veïns-, recollien ferralla i menjar i pintaven pisos, prenien una cervesa al bar del barri, parlaven amb els altres veïns.

L'única especificitat que tenien aquests veïns és que vivien en una barraca, parcialment sota una rampa de ciment, al gran solar que hi ha entre els carrers Marroc, Bilbao i Espronceda. Ja fa set anys que es va començar a desallotjar i enderrocar aquest enorme solar que presideix la masia de Can Ricart, el que va ser considerat el recinte industrial més important de la ciutat i un dels més ben conservats de Catalunya. A l'espai on ahir van morir quatre persones, que antigament va acollir les oficines de la Burberry's i el camp de futbol del Centre Moral, s'hi han d'aixecar des de fa anys quatre blocs d'oficines i pisos de 52 metres.

La família d''el amigo'

"No en sabíem els noms, a l'home li dèiem el amigo ", explica Núria Salvador, veïna del número 153 del carrer Bilbao, que comenta que fa uns mesos les víctimes volien llogar una habitació per a uns amics que havien vingut amb un nadó. Els veïns, com ara el president de l'Associació de Veïns del Poblenou, Joan Maria Soler, que viu al mateix bloc que la Núria, creuen que hi havia set persones en l'assentament: dues parelles i tres fills majors d'edat. Ahir fonts de la investigació apuntaven que les víctimes eren una dona i els tres nois, i que la causa de la mort seria la inhalació de fum a conseqüència d'un incendi que s'hauria produït a l'interior de la rampa, entre les planxes de metall que els servien de paret.

Els fets van passar cap a un quart de quatre de la matinada, quan la fumera va alertar els veïns de l'àtic de Bilbao 153, que van avisar la Guàrdia Urbana i els bombers. Alguns veïns es van pensar que l'incident tenia a veure amb els brètols que sovint salten la tanca del parc que hi ha en aquesta illa interior del primer bloc que fa 50 anys va fer aixecar la cooperativa del Montseny.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, en una compareixença d'urgència a la seu del districte de Sant Martí, va apuntar que al novembre la Guàrdia Urbana va visitar l'assentament per censar un total de set persones dins del pla integral contra les barraques que ha iniciat l'Ajuntament. I que només feia un mes que la gerència de Qualitat de Vida va enviar un grup de tècnics per oferir als afectats la possibilitat de ser repatriats gratuïtament o, en cas de negativa, acollir-se als programes d'inserció social. "Ho van rebutjar", va afegir Forn. Els dirigents veïnals van ser crítics amb el consistori. "És una vergonya que l'Ajuntament parli d'extradició com a mesura social", diu Joan Marca, president de l'Associació de Veïns de Can Ricart.

stats