Crònica 29/12/2011

Transparència a mitges

Joan Rusiñol
2 min
Transparència a mitges

MADRID"No té res a veure amb l'assumpte Urdangarin. L'objectiu és demostrar que aquí no lliguem els gossos amb llonganisses", explica a l'ARA un portaveu de la Casa del Rei. Després de 32 anys de secretisme i opacitat, ahir la monarquia espanyola va detallar -a grans trets- com s'ha gastat aquest 2011 els 8.434.280 que tenien pressupostats i que només suposen una part del cost global de la institució. Ministeris com els de Presidència, Hisenda i Interior, finançats amb els pressupostos públics, suporten la majoria de les càrregues financeres que comporta la família reial.

Durant anys, ERC, ICV, IU i el BNG han insistit una vegada i una altra al govern espanyol perquè obligués Joan Carles I a fer públiques aquestes xifres. En els últims mesos, la pressió ciutadana, exigint més transparència i austeritat, ha acabat per convèncer-lo.

El monarca espanyol té un sou de 292.752 euros: 140.519 li són assignats com a dotació personal i la resta com a despeses de representació. Cobra 12 mensualitats, té una retenció mínima del 40% d'IRPF, no paga seguretat social i tampoc es fa càrrec de les despeses d'aigua, llum i gas. El seu fill, el príncep Felip, rep des de fa deu anys, la meitat: 146.376 euros, sotmesos a una retenció del 37%. A la reina Sofia, la princesa d'Astúries i les infantes, Elena i Cristina, el rei els atorga un màxim de 375.000 euros en concepte de despeses de representació. La Casa del Rei es va apressar a recordar que cap dels gendres, ni Iñaki Urdangarin ni, en el seu dia, Jaime de Marichalar, separat d'Elena, cobren de l'erari públic i que els membres de la família reial paguen tots els impostos.

Cal dir que aquestes partides són el fruit d'una congelació el 2010 i d'una baixada del 5,2% el 2011. Tot apunta que, d'acord amb les tisorades que preveu fer a partir de demà el govern de Mariano Rajoy, tampoc aquest any s'actualitzaran.

Aquestes assignacions suposen un 9,65% dels comptes. La part més important del pastís, un 47,89%, és la dedicada a personal. La resta es gasta en despesa corrent, un fons de contingència i inversions.

A la Casa del Rei hi treballen unes 500 persones. D'aquestes, 18 alts càrrecs que cobren directament de la institució monàrquica, 139 funcionaris a sou del ministeri de la Presidència i unes 350 persones adscrites a altres departaments. Una de les xifres que més sorprenen en el capítol de despeses de personal són els 2.825.700 euros destinats a "incentius al rendiment".

Al complex de la Zarzuela hi treballen una vuitantena de persones dedicades a manteniment, neteja i comunicacions, 71 conductors i una seixantena de personal de seguretat. Per a tot aquest ampli equip, cada dia se serveixen 150 dinars. A més, tenen descomptes per al transport públic, que es carreguen als 233.000 euros de "quotes, prestacions i despesa social".

Obrir finestres

Amb aquestes xifres a la mà, la monarquia vol evitar, per exemple, que Forbes torni a situar el monarca a la llista dels homes més rics del món, pensant que els palaus que formen part de Patrimoni de l'Estat són de la seva propietat. El nou cap de la Casa del Rei, Rafael Spottorno, s'ha proposat anar obrint finestres i demostrar que hi ha repúbliques, com la italiana, més cares. Hi ha camí per córrer. La Corona té un interventor, però l'assignació global no està sotmesa al Tribunal de Comptes. Transparència, a mitges.

stats