LA SEGURETAT DE CATALUNYA
Crònica 08/03/2011

"Traurem 200 mossos de l''staff' i d'anàlisi i els posarem al carrer"

Okupes "Procedirem sense dilacions amb episodis com els del cinema de Via Laietana" Noves armes "Són pistoles que tenen un objectiu diferent a la dissuasió" Proximitat "M'agrada visitar els calabossos"

Marta Català
3 min
Prat, al seu despatx abans de l'entrevista.

Manel Prat acaba d'aterrar al cos dels Mossos d'Esquadra. Té 38 anys, és llicenciat en història i té un currículum força allunyat del món policial (fins ara era gerent del Centre d'Estudis Jordi Pujol). Però des que ha pres possessió del càrrec, la seva immersió en la matèria ha estat total. En la primera entrevista que fa a un diari, se'l veu segur i avança que farà canvis en l'estructura dels Mossos, que aposta per la tolerància zero amb els okupes i que traurà els caps de Mossos del despatx per posar-los al carrer.

Quins són els seus objectius?

Reforçar la presència policial per frenar el rebrot de robatoris, enfortir la coordinació amb policies locals, anar més enllà en la investigació criminal per col·locar-nos en un pla internacional fort i recol·locar els 200 mossos que hem retallat enguany per la crisi.

Han rebaixat de 800 a 600 mossos els agents que enguany entraran a l'escola. Com ho compensarà?

Els 200 efectius que disminuïm de l'escola els trauré de l'estructura que tenim organitzada. Un dels objectius és treure al carrer policies que no estaven fent tasques policials, mossos de despatx i de l' staff i d'anàlisi. Les èpoques de crisi són bones per replantejar procediments. Ara potenciarem més el carrer que no pas l' staff .

Volen acabar el mandat amb 2.000 mossos més. Això es manté?

Aquest any entraran a l'escola 600 mossos, l'any que ve 500 (en lloc de 400), el 2013 igual i el 2014, 400.

Això forma part de la retallada del govern. D'on més s'ha de retallar?

Estem en una situació fotuda. El Govern vol que tots retallem un 10% el pressupost i en el nostre cas és difícil: no escatimarem en seguretat ciutadana, del pressupost el 80% és per a personal i la resta per a equipaments.

I què faran, aturaran comissaries com la de Salt, Sarrià o Sant Martí?

És possible que aquests tres casos s'hagin d'alentir. Prefereixo endarrerir l'execució d'obres que no disminuir en agents de carrer.

Temes que preocupen: el rebrot de robatoris en pisos...

L'any anterior eren els furts, ara són les entrades a pisos. S'han diversificat territorialment i a nivell d'horaris: abans robaven a la nit, ara a les 12 del migdia quan la senyora se'n va a la plaça, aprofitant descuits. I això ens dificulta donar resposta. Necessitem col·laboració ciutadana per agafar-los in fraganti. Posarem més presència policial per reduir les dades.

I què aconsella als ciutadans...

A casa dels meus pares van entrar a robar el 31 d'agost, van entrar amb la porta blindada i vam presentar la denúncia i els van dir que és bastant senzill entrar: amb radiografia, amb pilota de tennis, amb palanques. El que aconsello és que es tanquin finestres, es buidi el correu, que no es posi la clau sota la catifa i que s'estigui alerta i tothom ens truqui.

I què passa amb els okupes...

Episodis com el del cinema de Via Laietana marquen un abans i un després i és la manera de procedir. És bastant obvi que han canviat les maneres. Ara, quan hi hagi una ocupació, si el propietari ho denuncia i tenim ordre del jutge per desocupar, procedirem sense dilacions, farem complir la llei fil per randa.

I es carregarà amb les escopetes?

Sí, si s'ha de dispersar. En qualsevol tipus de marxa en què hi ha una gran concentració de gent, el 99% va de bona fe, però també hi ha gent que aprofita la massa i genera aldarulls. Els tenim identificats, sabem qui són, antisistema. Abans de carregar, hem de mirar aspectes previs, però no hi ha dubte que carregarem en el moment que pertoqui.

Ara hi ha noves pistoles...

Són pistoles que tenen un objectiu diferent de la dissuasió. Les persones que cremen un contenidor i trenquen el Burger King en són l'objectiu. A 50 metres, el mosso apunta i dispara i immobilitza l'agressor amb projectils de plàstic. És una arma complementària a les escopetes de goma que no fa soroll.

I les càmeres...

Estem encantats de tenir càmeres als calabossos. Són una garantia per a les denúncies falses.

Ha visitat els calabossos algun cop?

[Riu.] Vaig demanar veure els calabossos de les Corts pels antecedents. M'agrada visitar-los. Hi vaig veure els vídeos que es graven dels detinguts. La majoria s'autolesionen, es llancen contra la paret i es donen cops. Si no hi hagués imatges, semblaria que els hem matat.

Farà canvis en l'estructura dels Mossos?

A mitjà termini decidirem com fem aquesta organització més eficient. Estic pensant en el model, que serà semblant. Tindrem 16 o 17 comissaris i un d'ells serà un subcap operatiu. Aquest serà el model però canviant cares. Ara bé, que quedi clar que no tinc cap nom en ment.

stats