14/10/2011

Treballar en la crisi i la fragilitat política

2 min

La prudència i la discreció són imprescindibles en els casos de segrest i ahir per la tarda a Metges Sense Fronteres s'havien cosit els llavis i ni tan sols volien confirmar el que, per desgràcia, ja era un fet consumat a finals del matí i confirmat pels governs espanyol i kenià.

No és la primera vegada que MSF pateix un segrest en aquesta regió de la Banya d'Àfrica. L'any 2008 la doctora espanyola Mercedes García i la infermera argentina Pilar Bauza van ser segrestades a la ciutat de Bosaso, a la costa somali, mentre anaven a treballar a l'hospital. Després de set dies de negociacions, totes dues van ser feliçment alliberades. En aquell cas el segrest responia a motivacions econòmiques i es va realitzar dins del mateix territori somali per un grup molt ben arrelat al teixit social i econòmic de la regió.

Aquesta vegada el segrest s'ha produït a Kènia, prop de la frontera amb Somàlia, i segons explica la policia del país, podria ser obra del grup Al-Shabaab, els combatents islamistes que lluiten a Somàlia en contra del govern provisional. La fràgil entitat política que representa aquest govern compta amb el suport dels països occidentals -entre els quals hi ha Espanya- i disposa d'una força armada de més de vuit mil homes de la Unió Africana, a més a més dels propis combatents.

Ja fa setmanes que l'organització Al-Shabaab amenaça els cooperants internacionals que treballen als camps de refugiats que s'han aixecat a l'altre costat de la frontera de Somàlia, especialment a la regió on hi ha el camp de Dadaab, on viuen prop de mig milió de persones. Només en l'últim mes han estat segrestats a la mateixa regió un xòfer kenià i dues cooperants europees. En el cas que sigui realment Al-Shabaab l'autor del segrest de les dues espanyoles, aquest fet podria significar que a la motivació econòmica s'hi suma aquest vegada el mòbil polític, la voluntat de cobrar no tan sols una recompensa, sinó també la de llançar un missatge a tota la comunitat internacional en el context politicoideològic de la guerra de Somàlia, en la qual Al-Shabaab se situa a l'òrbita d'Al-Qaida.

MSF és una organització amb una forta experiència amb tota mena de situacions de crisi -inclosos els segrestos dels mateixos cooperants-, i té uns protocols molt elaborats sobre com s'ha d'actuar, basats en quaranta anys d'experiència sobre el terreny: aquesta experiència és ara el millor argument per tenir esperança en una situació tan imprevisible i difícil com la que els toca viure a les dues noies i a les seves famílies.

stats