Crònica 28/03/2012

Treballar per defensar els nostres drets

Article del president de Foment del Treball el dia abans de la vaga general del 29-M

Joaquim Gay De Montellà
2 min

En la vigília de la jornada de vaga general convocada pels sindicats caldria fer una reflexió al voltant dels objectius que compartim empresaris i treballadors. Si pensem des d'aquesta perspectiva, és possible trobar de forma natural la manera adequada d'afrontar un dels moments més crítics de la nostra economia.

Resumeixo en tres els objectius que compartim: treball, benestar i desenvolupament professional. Puc entendre que la reforma laboral presentada pel govern central al febrer hagi pogut provocar alguna sensació de pèrdua –conquestes laborals adquirides després d'anys d'esforç i reivindicació– no només legítima, sinó també necessària. El nostre sistema de relacions laborals i de negociació col·lectiva ha estat un dels factors que ha contribuït a fer del nostre país una de les economies més estables i que més ha crescut a Europa en els últims 50 anys.

Però tenim l'obligació de llegir correctament el que ens està passant. No és la reforma laboral, l'origen del nostre retrocés, sinó la crisi profunda en què estem immersos des de fa més de quatre anys. La producció de les empreses ha disminuït una mitjana del 22%, que en alguns sectors arriba fins i tot al 50%. El creixement de la desocupació està assolint nivells alarmants i la previsió és que en els pròxims mesos es destruiran a Espanya 630.000 llocs de treball més, el PIB es contraurà un 1,7% i no s'espera que hi hagi cap trimestre positiu fins al tram final d'any. La realitat és tossuda. Darrere de cada lloc de treball que es destrueix, de cada pèrdua de producció que es registra, o de cada mil·lèsima del PIB que retrocedeix, hi ha centenars d'empreses amb problemes, algunes de les quals prenen la decisió última de tancar.

Les circumstàncies han canviat d'una forma tan dràstica els darrers cinc anys que la necessitat de reformes estructurals i d'ajustos en l'economia està al marge de qualsevol posicionament polític, i crec que no m'equivoco si afirmo que fer més amb menys és absolutament imprescindible. Els empresaris haurem de treballar més, invertir més i arriscar més per guanyar menys. Tots hem de fer-ho; tothom, dins del nostre marc laboral i professional, estem obligats a respondre amb el nou esquema de les relacions laborals que aquesta reforma apunta, segons el meu parer, de manera adequada. Més treball, més benestar i més projecte professional. Aquí ens trobem tots i aquest és el nostre horitzó. Per defensar els nostres drets i aconseguir que qui avui no té ocupació accedeixi al mercat laboral, és imprescindible treballar.

stats