Reportatge
Crònica 04/02/2011

Tres generacions del Trueta radiografien la sanitat

Narcís Presas
3 min

No coneixen el tractament màgic sobre quines mesures s'han d'adoptar, però tenen clar el diagnòstic: el sistema sanitari, tal com ara està concebut, és insostenible. Ho diuen tres generacions reunides per l'ARA i vinculades a l'Hospital Josep Trueta de Girona, un dels més emblemàtics del país. Amb ells parlem del present i el futur de la sanitat al país. Josep Roig és el cap del servei de Cirurgia General i Digestiva del centre gironí i fa el primer diagnòstic: "La sanitat cada vegada és més cara, els tractaments són més sofisticats i bons però també més cars, i això és difícil d'encaixar en el sistema actual". Una afirmació que corroboren José Miguel Sánchez Palomero, otorinolaringòleg, que es va jubilar fa només dos mesos després de mitja vida al Trueta, i Cèlia Caula, estudiant de tercer de medicina a la Universitat de Girona, que aquest trimestre ha començat a fer pràctiques al centre gironí.

L'anunci ahir del conseller de Salut, Boi Ruiz, de començar a dispensar factures informatives als usuaris sobre el cost dels medicaments genera molta controvèrsia entre els professionals. Cèlia Caula ho veu bé perquè "es gasten molts diners i la gent no n'és conscient", mentre que Sánchez Palomero en discrepa: "La factura és absurda. La gent pensa «carai, sí que és car», però bé, per això paguem impostos". El que cal, segons el veterà doctor, és més informació sanitària i una bona educació perquè els ciutadans entenguin que quan et faci mal l'orella o quan el nen tingui una mica de febre no cal anar a urgències perquè això val una fortuna.

Medicina preventiva

Sánchez Palomero planteja un altre problema: els metges tenen carta blanca, diu, per fer les proves que els pacients demanin. Això fa que s'acabi practicant, afegeix, la medicina preventiva: els facultatius per cobrir-se les espatlles accedeixen a fer proves que potser no sempre són del tot imprescindibles. I la despesa sanitària segueix augmentant. En aquest sentit, Josep Roig aposta per la participació de metges i personal d'infermeria en la gestió dels recursos per afavorir que tinguin consciència de les despeses i mirin de racionalitzar-les. En qualsevol cas, tots tres consideren que els facultatius han de seguir tenint totes les eines per poder fer bé la seva feina. "No és qüestió de restringir, sinó d'optimitzar", deixa clar Sánchez Palomero. "Espero que la retallada no vagi en detriment de la qualitat del servei", conclou Cèlia Caula.

Centralitzar els serveis

El conseller de Salut va insistir en la seva compareixença parlamentària sobre la necessitat de centralitzar alguns serveis hospitalaris. Dit d'una altra manera, ¿cal que tots els hospitals tractin totes les patologies? El doctor Roig és del parer que entrarem en una fase, per la pròpia evolució de la medicina, que es tornaran a centralitzar en determinats centres el tractament de determinades malalties. Explica que les circumstàncies d'ara són diferents que les d'abans: les distàncies són més curtes i els usuaris tenen més mobilitat. Les despeses per aconseguir línies de treball excel·lents són altes i una dispersió excessiva no afavoreix els bons resultats.

Un punt de vista que no acaba de compartir el doctor Sánchez Palomero, que prefereix seguir potenciant les especialitats i evitar el trasllat dels pacients a d'altres ciutats. Amb matisos. "Hi ha gradacions", afirma. Si bé no veuria amb bons ulls que Girona perdés especialitats en favor de Barcelona, entendria que algunes de les que actualment es fan a Figueres, Blanes o Olot se centralitzessin a Girona.

stats