SUCCESSOS
Crònica 20/10/2011

Tretze dies sense rastre dels dos germans de Còrdova

La policia busca des de fa 13 dies dos germans de dos i sis anys que van desaparèixer quan, aparentment, jugaven amb el seu pare en un parc de Còrdova. La família es manté prudent i evita la polèmica.

Laura Díaz-roig
3 min
El pare dels nens, ara detingut per les seves contradiccions, va acompanyar la policia durant el registre a casa seva.

BARCELONA.Sense respostes. La família de la Ruth i el José, els germans de sis i dos anys desapareguts a Còrdova, busquen des de fa tretze dies els dos nens sense que de moment la policia hagi aconseguit resoldre les seves preguntes. Tot i que han detingut el pare dels menors, encara no s'han pogut concretar els fets que se li imputen ni on són els dos nens. La recerca coincideix amb la celebració, aquesta setmana a Sevilla, del judici per la mort de Marta del Castillo, de la qual mai s'ha trobat el cos, i que ha suscitat gran expectació mediàtica. Els pares de l'adolescent ja han perdut l'esperança de trobar les restes de la noia, després que l'exparella de la víctima hagi reconegut haver-la matat "accidentalment en una discussió" i els seus còmplices s'acusin mútuament d'haver-se desfet del cadàver.

Què va passar a Còrdova?

El divendres 7 d'octubre, José Bretón va anar a recollir els seus dos fills a Huelva, on viuen amb la seva mare, per passar el cap de setmana amb ells a Còrdova: és l'últim cop que la dona, que s'està separant de Bretón, va veure els dos nens. Dissabte a la tarda el pare va denunciar davant la policia que els seus dos fills havien desaparegut mentre jugaven en un parc. Va assegurar que els va perdre de vista quan es va apropar "un moment" al cotxe.

Denúncia de la mare

Diumenge a la matinada, mentre la policia buscava els dos nens "sense descartar cap hipòtesi", la mare va presentar una denúncia contra el seu -encara- marit "per vexacions i pressions", sense fer cap referència a possibles maltractaments i assegurant que la denúncia era "estrictament matrimonial". Feia quinze dies que s'estaven separant i el dia de la desaparició havien tingut una baralla telefònica.

Pressió policial sobre la família paterna

Pocs dies després de la desaparició, la policia i la Guàrdia Civil van estrènyer el cercle sobre la família paterna. En un primer moment, en el registre de la casa dels avis, els agents van trobar restes d'ossos, però aviat es va descartar que fossin humans. El pare va col·laborar en tot moment amb la policia.

Divendres passat, un testimoni va assegurar a la comissaria que va veure el pare el dia dels fets "blanc i pàl·lid" buscant els seus fills pel parc. La policia va continuar registrant les propietats de la família paterna buscant alguna pista.

El pare, detingut

Finalment, el pare va ser detingut dimarts, segons el seu advocat perquè hi ha "indicis de criminalitat", tot i que la policia encara no ha detallat els fets que se li imputen. Un dels motius de l'arrest són les fortes contradiccions de Bretón sobre el que va passar des de que va recollir els seus fills fins que va denunciar la desaparició, encara que ell manté la versió que els va perdre de vista. Després de la detenció, el pare ha acompanyat durant dos dies la policia en el registre d'una finca de la seva propietat. Els gossos han marcat una zona de tarongers que ara s'analitza amb radars, però de moment no s'ha trobat cap rastre dels dos germans.

La mare, "cauta"

La família materna es manté relativament al marge dels mitjans de comunicació i només ha parlat a través d'una portaveu. Respecte de la detenció del pare, es mostren "cauts" i asseguren que pot significar "moltes coses o res", de manera que demanen calma i tranquil·litat. "Fins ara no hi ha res per criminalitzar-lo, quan arribi el moment, es veurà", diuen. La seva prioritat és trobar alguna pista que els ajudi a localitzar els dos germans.

stats