ELECCIONS PRIMÀRIES SOCIALISTES A FRANÇA
Crònica 16/10/2011

Treva abans del duel final entre Aubry i Hollande

El Partit Socialista francès decideix avui el seu candidat a la presidència. Aubry i Hollande han aturat les hostilitats que han caracteritzat la campanya pel bé de la unitat socialista a les presidencials.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Treva abans del duel final entre Aubry i Hollande

BARCELONA.Una treva de calma i esportivitat. Així va ser la vigília de la segona volta de les eleccions primàries que celebra avui el Partit Socialista (PS) francès. L'esport va estar present literalment en la jornada dels dos candidats. Martine Aubry va passar el matí d'ahir veient la semifinal del Mundial de rugbi entre França i Gales i François Hollande va anar a la seva regió, Correze, per veure una competició entre joves de la ciutat de Voltesac. Cap visita oficial ni cap reunió pública. Ni rastre de confrontació.

Després d'una setmana d'ofensiva total contra el candidat favorit, l'alcaldessa de Lilla va xiular el final de les hostilitats: "Les primàries són com el rugbi. Els jugadors es colpegen durant els dos primers temps però, al tercer, es diverteixen tots junts. Això és precisament el que farem dilluns, celebrarem el resultat plegats".

Tant Hollande com Aubry van fer bandera de l'esportivitat. Només es van rendir a defensar el seu concepte d'esquerra en entrevistes publicades als principals diaris del país. Aubry reivindicava una "esquerra forta" al Libération , mentre que Hollande en demanava una "que calmi" a Le Parisien . El favorit en els comicis d'avui encaixava la mà d'Aubry en la distància. Hollande va renunciar a entrar en una batalla contra la seva oponent fent referència al govern de Sarkozy: "Sortim d'una dreta brutal, no entrarem en una esquerra agressiva!".

Conciliació per la victòria

Els dos candidats van abraçar finalment la unitat que reclamava l'Alta Autoritat de les primàries per garantir que a partir de demà mateix, i sigui quin sigui el resultat, "la fusió dels dos equips faciliti el camí de l'èxit del PS a les presidencials", va recomanar divendres el partit en una nota. Malgrat aquesta reconciliació d'última hora, Le Monde es preguntava si la duresa del to d'Aubry acabaria danyant les perspectives d'unió en el partit de cara a les presidencials. El secretari nacional del PS, Christophe Borgel, es remetia a les eleccions primàries nord-americanes per esvair qualsevol dubte.

"Vergonya per a vostè, Barack Obama!", cridava el febrer del 2008 la candidata Hillary Clinton. Un any després, esdevenia la secretària d'Estat del nou president. Als Estats Units, les primàries més ferotges acaben sovint amb una reconciliació pública en nom de la unitat. Mentre que Washington té una experiència dilatada en eleccions primàries, França tanca avui les primeres de la seva història. Seran només les reaccions posteriors als resultats dels comicis les que demostraran si el duel ha estat beneficiós o perjudicial. Olivier Dussopt, portaveu del PS, divendres a la nit resumia a la televisió BFM l'estat d'ànim general en una frase: "Ja és hora que la campanya acabi".

stats