Crònica 24/05/2011

Trias mimarà ERC per contrarestar la suma de PSC i ICV

Albert Balanzà
2 min
L'entrada més dolça Militants i simpatitzants de CiU, i alts càrrecs del Govern com Francesc Homs aplaudint Trias a Sant Jaume.

L' alcalde electe de Barcelona, Xavier Trias, va entrar ahir pocs minuts abans de les dues del migdia per la porta gran de l'Ajuntament, va pujar als despatxos del grup municipal de CiU a la cinquena planta, li va fer dos petons a l'Amèlia, la seva secretària, i va començar a fer trucades a altres candidats que la nit de diumenge també van assaborir l'èxit electoral.

Sense presses però sense aturar-se, Trias i el seu equip també van analitzar, de bon matí, després de la llarga nit que va acabar al Luz de Gas i del matí d'entrevistes, l'aplicació a Barcelona de la geometria variable que la federació nacionalista pretén aplicar a tot Catalunya per reflectir al màxim l'hegemonia nacionalista que han determinat els resultats electorals. I el primer objectiu de CiU a Barcelona, segons fonts del nucli dur de l'alcalde electe, implica que Trias encari un mandat en què "es trobi còmode governant".

En aquesta línia s'ha de desxifrar el teorema segons el qual a Barcelona no s'exclou ningú, però CiU no es vol veure abocat a pactar amb el PP i fa una lectura alternativa: es pot mimar ERC per contrarestar la suma segura entre el PSC i ICV-EUiA, que en cap cas faran pinça unitària amb el PP. La fórmula "governar sol però acompanyat", que Trias va encunyar durant la campanya electoral, s'ha concretat, com ahir apuntava el dirigent nacionalista, en només 15 regidors. "I no pot ser que en treguis 15 i et pensis que n'has tret 21", deia. Però és evident que 17 és millor que 15, i aquesta és ara per ara la hipòtesi amb què es treballa.

Trias, que té la mà estesa però és tossut, creu que abans de fer un pacte estable amb no-sé-qui hi ha moltes variables dins de l'Ajuntament que van de les presidències de comissió als regidors de districte, o fins i tot alguna gerència. Ben bé podria ser, sempre en el terreny de la hipòtesi, des del moment que només fa 24 hores que ha canviat el paisatge a l'Ajuntament, que un partit de l'oposició com Esquerra presidís una comissió o obtingués la presidència en alguns districtes, o que conservés una part de l'estructura municipal. Sense anar més lluny, això ja va passar en l'anterior govern en minoria.

Elegit en segona volta

De tota manera, el més calent és a l'aigüera en tots aquests moviments, però la setmana s'acabarà ja amb novetats. Enlloc està escrit que l'acord de mínims final sigui tan satisfactori per a totes les parts perquè Trias es converteixi l'11 de juny en alcalde a la primera volta, en la qual ha d'obtenir majoria, i per això CiU treballa ara com ara amb la hipòtesi que el seu cap de llista serà finalment alcalde, però en segona volta i per majoria simple.

stats