EL NOU GOVERN SUPRAMUNICIPAL
Crònica 22/07/2011

Trias estrena l'Àrea Metropolitana gràcies a l'acord històric CiU-PSC

Albert Balanzà
2 min
Els alcaldes de Barcelona i Cornellà, president i vicepresident de l'AMB, Xavier Trias (CiU) i Antoni Balmón (PSC), ahir al ple.

Barcelona.Ha passat tota una vida des que un llunyà 4 d'abril del 1987 Jordi Pujol es va carregar tretze anys d'història d'un ens políticament poc clar anomenat Entitat Municipal Metropolitana de Barcelona. En aquell moment feia tres anys que Pasqual Maragall hi intentava posar una bandera blava i molt de contrapoder. Però aquelles generacions van passar, el pes de CiU i PSC a Barcelona i rodalia va canviar i alts dirigents nacionalistes i socialistes com Antoni Vives i Antoni Balmón ara han trobat l'encaix.

Ahir amb la proclamació de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, com a president i Balmón mateix, alcalde de Cornellà, com a vicepresident, va renéixer l'Àrea Metropolitana com a govern de futur i com a unió de 36 municipis que no tenen una estretíssima relació però que sí que assumeixen una centralitat pròpia. Així ho deia Trias en el discurs de presa de possessió i assentia per al·lusions l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín. Fent un símil: l'AMB no és una nació però des d'ahir és com una Unió Europea.

CiU i PSC, però també ICV-EUiA i ERC, van rubricar ahir per 76 vots a favor i 11 en blanc (els del PP) el nou president -que no necessàriament haurà de ser sempre l'alcalde de Barcelona- i la nova etapa de la institució que fusiona la Mancomunitat de Municipis, l'Entitat del Medi Ambient i l'Entitat del Transport i que ja és reconeguda com una "realitat indiscutible" pels nacionalistes i com una "determinació de sentit institucional" pels socialistes.

Trias, en les seves intervencions, va agrair especialment el gest històric de Balmón de proposar-lo al càrrec i va rebutjar que fos un "convers" a favor de la institució metropolitana. Cuidant les formes i sense trencar res en presència de José Montilla i Jordi Hereu, Trias va subratllar que era conscient de les majories que es donen a l'AMB (18 alcaldes socialistes i 9 de CiU sobre un consell d'alcaldes de 36) i que respectaria el pla estratègic 2010-2020 d'inspiració socialista, però que ja tenia ganes de posar fil a l'agulla a la conjunció d'esforços entre port, aeroport, Fira, Mercabarna i Zona Franca. El que en campanya deia que podria ser tan important com "la bomba atòmica" i que situaria Barcelona al nivell de les regions metropolitanes de París i Londres. Trias també va advertir els consells comarcals que algunes de les seves propostes poden ser assumides ara per l'AMB, en la línia de la supressió de consells que avala el Govern i la Diputació. Però ahir hi havia tan bon ambient que fins i tot Xavier García Albiol li va cedir el seient a Jordi Portabella.

stats