PATRIMONI HISTÒRIC
Crònica 13/12/2011

Trias i el PP pacten retornar part del museu militar a Montjuïc

El pacte CiU-PP pel pressupost a Barcelona farà que tornin els elements militars al castell de Montjuïc. L'equip de govern ha acceptat que s'hi reubiquin part de les col·leccions de l'antic museu.

Maria Ortega
2 min

BARCELONA.L'acord amb el PP per aprovar els pressupostos municipals per al 2012 no serà gratuït per a Trias. Una de les contrapartides que pagarà l'equip de govern és el retorn de peces de l'antic museu militar al castell de Montjuïc, més de dos anys després del seu tancament. CiU havia rebutjat aquesta idea l'any passat quan la van plantejar el PSC i el PP -i encara amb la idea d'obrir el centre internacional per la pau sobre la taula-, però no l'ha pogut esquivar ara amb l'aprovació dels pressupostos en l'aire.

Així, al costat de l'exposició que està previst dedicar a la història del castell i de la muntanya de Montjuïc, hi haurà un apartat on es posarà de manifest el passat militar de la fortalesa, tal com confirmaven ahir des de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub). Tornaran a Montjuïc, doncs, alguns dels elements que van marxar del castell per reposar en altres muses o en un magatzem municipal tutelat pel Museu d'Història de la Ciutat -la majoria, però, van emprendre un viatge més llarg: cap a Figueres, on està previst que s'integrin en el futur museu militar al castell de Sant Ferran.

Encara no s'ha definit en quins termes, però el que ja han segellat populars i convergents és que el futur pla director de la fortalesa inclourà "una exposició permanent de peces de valor històric, militar i artístic". Al PP tenen clar que els elements que s'han de recuperar són aquells que "deixen més constància de la relació del castell amb la ciutat" i assenyalen, per exemple, peces cartogràfiques de diferents èpoques. Però, també, elements més lligats a l'antic museu, com les col·leccions de soldadets de plom de Llobera i Teodoro Rodríguez i l'obra pictòrica -de temàtica militar, òbviament- de José Cusachs i Josep Bernat Flaugier. El pacte, però, no detalla encara quines seran les peces seleccionades i l'Icub té previst crear una comissió tècnica per avaluar la qualitat dels elements que han de formar part de l' exposició.

Més acords amb el PP

Els nous acords CiU-PP previs a l'aprovació dels pressupostos que ahir va donar a conèixer el president del grup municipal popular, Alberto Fernández Díaz, també passen per una rebaixa del 2% en la taxa de la grua municipal i per destinar 12,6 milions d'euros a projectes urbanístics que no avançaven al ritme previst, com el pla per donar usos a l'antic complex fabril de Can Batlló o la definició de la plaça de les Glòries. En educació, el compromís és concertar 1.000 places d'escola bressol per al tercer quadrimestre. Pel que fa a inversions previstes per CiU que, passades pel sedàs popular, han quedat descartades, hi ha, per exemple, la gran pantalla que havia de presidir l'edifici Dhub, a les Glòries.

stats