Crònica 15/05/2011

Trias accentua el missatge social per desmarcar-se del PP

A una setmana de les eleccions, la crisi continua centrant els missatges dels dos partits que aspiren a governar Barcelona. Trias va reforçar ahir el seu to social per marcar distàncies respecte al PP.

Pere Martí
3 min
El candidat de CiU, Xavier Trias, va intervenir ahir al Casal Catòlic de Sant Andreu per explicar un pla per lluitar contra la crisi .

Barcelona.L'endemà del debat electoral transmès per televisió, els partits van retocar els seus missatges, després de declarar-se'n tots vencedors, com passa sempre. El candidat de CiU, Xavier Trias, va accentuar el seu discurs social per allunyar-se del PP, que totes les enquestes situen com a aliat per poder arribar a l'alcaldia. Fins i tot va fer una crida al vot útil, a una setmana de les eleccions, quan normalment aquestes apel·lacions es fan en la recta final de la campanya. La resta de partits o bé van donar per fet el pacte, com el PSC, o van instar a no fer-lo, com ER i ICV.

Em un acte al Casal Catòlic de Sant Andreu, Trias va treure el seu discurs més social, el més allunyat del PP, i va ensenyar el seu perfil més socialdemòcrata. Va presentar un pla per a la reactivació econòmica per lluitar contra la crisi i va assegurar que la seva "obsessió" serà la lluita contra l'atur. El pla és un programa integral de suport a les empreses, els emprenedors i treballadors autònoms amb l'objectiu de facilitar la creació de noves empreses i d'assegurar la continuïtat de les existents. Per Trias, Barcelona necessita un govern que sàpiga quines són les seves prioritats. Per ell, són feina, feina i feina. "Aquesta ha de ser l'obsessió d'un alcalde", va sentenciar. També va fer una crida al vot útil perquè Barcelona tingui un govern fort que garanteixi el canvi, i li permeti governar sense hipoteques. Pel que fa a pactes va reiterar que té "la mà estesa" per entendre's amb tothom, sense descartar ningú.

Alternativa regressiva

En canvi, els tres partits de l'esquerra catalana, el PSC, ERC i ICV, van insistir a vincular la victòria de Trias a un pacte amb el PP. Jordi Hereu va explicar que el debat de divendres a la nit havia estat molt "clarificador" perquè va evidenciar l'existència d'una alternativa "conservadora, regressiva, simplista i que genera falses alarmes". Segons ell, la integrada per CiU i el PP. "Trias pactarà amb el PP si guanya a Barcelona", va advertir.

El candidat del PSC va explicar els motius pels quals va ensenyar una foto de Trias amb Aznar en el minut final del debat: per donar "credibilitat" al fet que Trias "va votar la investidura d'Aznar i tots els pressupostos regressius socialment i contraris als interessos de Barcelona".

El més contundent va ser Ricard Gomà, que va demanar a Trias que descarti pactar amb un PP "racista i xenòfob". L'ambient acompanyava la rotunditat del seu discurs, perquè el candidat d'ICV-EUiA estava fent un acte amb immigrants al restaurant Original del Raval.

Per la seva banda, Jordi Portabella va recordar que en el debat de divendres a la nit li va preguntar directament a Trias si descartava un pacte amb el PP, i el canidat de CiU "va fer un somriure nerviós perquè encara espera el vot del PP".

Formació ocupacional

Durant la jornada electoral d'ahir, Hereu va insistir en el seu missatge social en un acte celebrat a la Nau Ivanow de la Sagrera, on va parlar del programa Acompanyem, impulsat pels veïns i dedicat a evitar que les persones que han perdut la feina se sentin soles o perdin l'esperança. L'alcaldable va explicar que la pròxima legislatura estendrà a altres districtes aquest programa, que ja funciona al de Sant Andreu. Recuperant el seu discurs contra les retallades, va demanar a la Generalitat que no retalli els fons destinats a la formació ocupacional, perquè són essencials perquè els aturats puguin tornar a trobar feina.

A la terrassa de la nau de l'antiga fàbrica de pintures, des d'on es veien les obres de l'estació de la Sagrera, Hereu va assegurar que en el terreny de la Salut i l'Educació s'estan fent passes enrera des d'un punt de vista estructural, perquè el govern d'Artur Mas practica el "dogmatisme neoliberal". Va comparar l'actuació de l'executiu a Barcelona a la d'un cavall desbocat, però va dir que esperava poder-lo frenar guanyant les eleccions.

stats