Crònica 07/05/2011

Trias mimarà barris llunyans per evitar segregacions

L'alcaldable de CiU va engegar ahir el primer dia de campanya pujant al barri més mal comunicat de Barcelona i visitant la reserva de vots socialista: Torre Baró, Sant Martí i la Fira d'Abril. Assalt al pinyol.

Albert Balanzà
2 min
L'alcaldable de CiU, Xavier Trias, ahir en una de les tres finestres obertes amb propostes escrites que el seu equip va preparar a l'acte de Torre Baró.

Barcelona.A bord d'un bus turístic descapotable tunejat amb la imatge de Xavier Trias, la caravana electoral de CiU a Barcelona va muntar el primer acte d'impacte de campanya a la carretera de Roquetes, al costat de la Torre del Baró, al peu d'una torre elèctrica i a sobre d'un pujol que feia indivisibles algunes barraques properes. " ¿Dónde váis ?", exclamaven els veïns, que caminaven per un indret on la llegenda del baró assegura que es respira l'aire més pur de Barcelona.

Torre Baró i Ciutat Meridiana -no és broma- són els barris de Barcelona que més coneixen els estudiants de la Universitat de Columbia a Nova York i aviat els del Massachusets Institute of Technology (MIT) a Boston. Els primers han treballat aquest curs sobre propostes de regeneració urbana realitzables a mitjà i a llarg termini en aquesta zona amb híbrids residencials i laborals, on es pugui practicar l'agricultura urbana i hi hagi edificis autosuficients. Els segons, tal com va anunciar ahir l'alcaldable de CiU, veuran com s'obre "en el termini de dos o tres anys" la primera delegació del MIT a Barcelona, en un centre de Formació Professional a Ciutat Meridiana: el MIT Fab Lab. La idea, de fet, té l'origen en un conveni signat aquest mandat entre la universitat de l'estat de Massachusets, a instàncies d'investigadors catalans, i l'Ajuntament de Barcelona, sota la batuta de Jordi William Carnes, que no s'ha posat en marxa.

Amb tot aquest embolcall, Trias va relligar ahir la voluntat de fer un pla de desenvolupament de barris perifèrics, "els grans desconeguts de Barcelona", com a eina per evitar que creixi la desafecció cap a la ciutat i es generin fins i tot processos més o menys intensos d'independència com els que s'han viscut a Vallvidrera a l'últim any, amb referèndum de segregació inclòs. "Aquests barris no se senten cuidats: a Vallbona no pots fer un ecobarri sense transport i a Tres Turons s'han de consolidar més habitatges afectats", va afegir.

Llista de reformes

Trias, d'aquesta manera, va sumar el pla dels Tres Turons a la llarga llista de grans projectes que l'Ajuntament té iniciats, com l'estació de la Sagrera i la reforma de les Glòries, i que CiU pensa reformular quan arribi al govern de la ciutat. A Tres Turons les entitats i les associacions de veïns, algunes de sensibles a la federació nacionalista, van veure desafectats 476 dels 771 habitatges i s'han qualificat com a parc urbà les parts més altes dels turons i s'ha establert que el desenvolupament del projecte es durà a terme en quatre etapes de quatre anys cadascuna.

Al vespre Trias va llançar el missatge més polític demanant un "bon resultat" i demanant als assistents al míting del Poblenou que els busquin "molts i molts vots" per configurar un "govern fort" que no passi necessàriament per obtenir la majoria absoluta. "El tripartit tenia majoria a la Generalitat i no era un govern fort", va concloure.

stats