EL NOU CARTIPÀS A L'AJUNTAMENT DE BARCELONA
Crònica 01/07/2011

Trias manté alts càrrecs d'Hereu al pinyol del govern

No era tacticisme i ahir ho va confirmar. El nou alcalde de Barcelona des d'avui, Xavier Trias, governarà en minoria i no farà llistes negres entre els alts càrrecs. Ja n'ha integrat dos al pinyol del govern.

Albert Balanzà
2 min
El nou alcalde de Barcelona, a partir d'avui oficialment, Xavier Trias, ahir amb Joaquim Forn, Jordi Martí i Sònia Recasens.

Barcelona.Amb les grans àrees atribuïdes fa dies als seus primers espases (Forn, Recasens, Vives, Fandos i Ciurana) i amb els principals gerents elegits (Serrallonga a la gerència municipal, Guallart com a arquitecte en cap i Delort a Seguretat), ahir la part més llaminera de la presentació de l'organigrama polític de l'Ajuntament de Barcelona se la va endur la simplificació administrativa. Xavier Trias fa passar el nou executiu de 22 a 16 membres, de 4 a 1 els delegats i de 9 a 4 els comissionats.

Però per sobre de tot també destaca el manteniment d'alts càrrecs de l'anterior executiu de Jordi Hereu. Es tracta en primer lloc d'Enric Truñó, l'actual comissionat municipal per als Jocs Olímpics d'hivern, que des de finals del passat mandat treballa en un pis del carrer Ciutat per la presentació de la candidatura de Barcelona al COE el gener del 2013 i que en les últimes setmanes ha anat treballant amb Trias com si no passés res. A més, de retruc, la tasca principal de Truñó s'ha vist revaloritzada pel fet que l'Ajuntament de Saragossa, amb el socialista Juan Alberto Belloch al capdavant, s'hagi vist obligat a renunciar a finançar la candidatura dels Jocs de Jaca-Saragossa pel pacte de govern amb la Chunta Aragonesista.

El segon cas d'un alt càrrec amb vinculació directa amb el PSC, Daniel de Torres, comissionat d'Immigració, és diferent: el nou alcalde i el comissionat han pactat una transició només d'uns quants dies fins que Trias trobi un substitut i De Torres li pugui fer el traspàs.

En l'organigrama tècnic també hi ha dos casos: el primer és el de Pilar Solans, la històrica economista que té al cap totes les finances de l'Ajuntament des de fa vint anys (només se'n va absentar un any i mig el 1999 per treballar al Banc Mundial a Washington) i que es va acomiadar per jubilació fa unes setmanes. En un moment que l'Ajuntament està sotmès a un pla d'estabilitat financera, Trias, que com Jordi Hereu canta les excel·lències de Solans, li ha demanat que es quedi el temps que pugui. Fonts pròximes a l'alt càrrec han apuntat que el període de pròrroga de Solans a l'Ajuntament no anirà més enllà de final d'any. "Li demano que no es jubili i que aguanti", li va dir Trias en públic.

El cas Massaguer

El segon alt càrrec tècnic vinculat a Hereu que en principi es mantindrà, sense termini final, és l'exgerent d'urbanisme, Ramon Massaguer -tal com va apuntar l'ARA dimecres-, i de qui ahir Trias no va estalviar lloances malgrat la seva imputació en el cas Palau. "Crec plenament en el senyor Massaguer, en la seva innocència, mai he vist ningú que fos tan bon funcionari, no el processaran, confio en ell", va apuntar. De tota manera, Trias no ha ofert a l'exgerent un càrrec a Urbanisme, on ha destinat l'arquitecte Vicent Guallart i Albert Civit, un exdirectiu de l'Incasòl, com a director d'urbanisme i planejament. Massaguer s'encarregarà de la coordinació d'empreses municipals i només una condemna, no un processament, l'apartaria de l'organigrama del nou alcalde.

stats