POLÍTICA MUNICIPAL
Crònica 11/01/2012

Trias deixa el PP fora del govern de Barcelona

El termini fixat per Fernández Díaz per negociar l'entrada del PP al govern de BCN va vèncer ahir sense èxit. Els populars ho justifiquen per la "deriva independentista" i la "confusió ideològica" de Trias.

M. Ortega
2 min
Trias deixa el PP fora  del govern de Barcelona

BARCELONAL'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha superat el 10 de gener, el dia fixat pels populars com a data límit per negociar la seva possible entrada al govern de la ciutat, sense canvis en el rumb anunciat quan va prendre possessió del càrrec. Després de dies d'especulacions i de fer-se evident el rebuig del pinyol sobiranista de CiU a l'entrada del PP al govern de la capital catalana, ahir Alberto Fernández Díaz esvaïa els dubtes en assegurar que era el seu partit el que feia marxa enrere i rebutjava assumir càrrecs. Una via que, de fet, no se'ls havia obert, segons va replicar el primer tinent d'alcalde de la ciutat, Joaquim Forn, que va reiterar que la idea de l'alcalde continua sent la mateixa que quan va assumir el càrrec: governar en minoria -amb 14 regidors- i agafar-se als pactes puntuals. Amb els pressupostos aprovats, el govern té marge de maniobra per anar tirant fins al debat del Pla d'Actuació Municial (PAM).

Superat el termini -fixat pel mateix Fernández Díaz- per segellar l'acord polític, el líder del grup municipal del PP a Barcelona va començar ahir la seva oposició dura traient pit i assegurant que la decisió de no entrar al govern està presa des de finals de desembre. Fernández Díaz va lamentar que no s'hagin "donat les condicions necessàries" per entrar al govern i ho va justificar en pilars com "la confusió ideològica de Trias" o la "deriva independentista de CiU". I no va estalviar en punyalades assegurant que no tenia clar si la ciutat la governa l'alcalde o si ho fan "des de l'altra banda de la plaça de Sant Jaume [la Generalitat] o des del pinyol sobiranista del carrer Còrsega [la seu de Convergència]".

"No sacrificarem els nostres principis per formar part del govern de Barcelona", va sentenciar abans de puntualitzar que el seu partit no pot arribar a acords amb ICV-EUiA o Unitat per Barcelona, com sí que fa Trias, que "fins i tot li riu les gràcies a Laporta". La "deriva independentista" l'argumenta en punts com el debat sobre la desvinculació de la marca Barcelona d'Espanya.

I ara què? Doncs, "oposició nítida i assenyada", puntualitza el portaveu popular, que rebutja les idees de soci preferent i geometria variable. Tancada la porta del govern al PP, els altres grups de l'oposició van coincidir a demanar lideratge a Trias. La portaveu del PSC, Assumpta Escarp, va criticar que es demani responsabilitat de govern a l'oposició i el president d'Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, que havia pronosticat la no entrada del PP, va assegurar que la cosa pot canviar a l'estiu, quan CiU decideixi "entre el concert econòmic o ser una coalició pidolaire a Madrid".

stats