ELECCIONS MUNICIPALS
Crònica 17/05/2011

Trias demana més càmeres i millors a BCN

Ja han passat 10 anys des que les primeres càmeres de videovigilància es van instal·lar al carrer Escudellers i a la plaça George Orwell, però Xavier Trias creu que la ciutat no està prou ni ben vigilada.

Albert Balanzà
2 min
Al peu de l'arc de triomf Xavier Trias ahir amb el seus números 17 i 12 a la llista, Albert Ortas i Jordi Martí, abans de l'acte del matí.

Barcelona."No es fan servir per a res". Així de taxatiu es va mostrar ahir al peu de l'Arc de Triomf el candidat de CiU a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, mentre desplegava propostes sobre seguretat en l'apartat referent a l' statu quo de les càmeres de videovigilància. Ni l'extensió lenta dels dispositius (fins a 22 en una dècada a la Rambla, el Gòtic, el Raval i les dues últimes a Trinitat Vella) ni la manera estàtica que tenen de funcionar (només amb zoom ), agraden al teòric favorit d'aquestes eleccions, que no té manies a explicar quin és per a ell el model a seguir: Liverpool.

La ciutat anglesa, amb el seu ampli dispositiu de vigilància CCTV, compta amb més de 200 càmeres mòbils i fins i tot activables des del carrer perquè segueixin qui se senti insegur en un tram considerat conflictiu. Fa tres anys a Liverpool les càmeres es van estendre als taxis i el 1993 van passar a la història perquè van permetre enregistrar el segrest del nen James Bulger a mans de dos altres menors (que el van acabar assassinant).

Trias va rebutjar ahir, a preguntes dels periodistes, el model extensiu de Liverpool (només comparable en les nostres latituds al pla de 150 càmeres de Perpinyà) si no es fa "amb un gran consens polític". "S'ha de saber on es col·loquen, per què, quina utilitat tenen, fer que la gent les demani i explicar que no s'utilitzaran mai malament", va apuntar l'alcaldable de CiU, que en conversa informal posterior va mostrar-se partidari d'augmentar els dispositius actuals i fer-los compatibles sempre amb el dret a la intimitat.

Carteristes famosos

Trias, que va començar la roda de premsa atenent persones que li identificaven els carteristes més famosos de la zona, va llançar el reguitzell esperat de propostes per augmentar la Guàrdia Urbana amb 400 efectius, per activar la vella idea del guàrdia de barri o per coordinar millor els cossos policials, però es va entretenir al final a demostrar que la dreta que el PSC intenta posar en un mateix sac no és el mateix ni en seguretat i es va afanyar a desmarcar-se del Partit Popular. "La teoria que només uns són multireincidents no és veritat", va apuntar l'alcaldable de la federació nacionalista en relació als vincles que estableixen els populars en el seu discurs entre immigració i delinqüència. "Hi ha lleis que permeten expulsar persones però lligar reincidència amb l'expulsió no fa bé a ningú", va concloure.

L'alcaldable també va dedicar uns instants a analitzar les últimes enquestes sobre intenció de vot i no va dissimular que CiU a Barcelona "aspira a més" que els 14 o 15 regidors que ara mateix es donen per segurs en aquests sondejos. En qualsevol cas, Trias va donar per fet que la federació nacionalista serà la força més votada a Barcelona i teòricament serà l'encarregada de formar govern. "La pitjor enquesta diu que guanyem", va dir l'alcaldable, que fins i tot es va permetre el luxe de fer broma i fer volar coloms cap a la majoria absoluta. "Si en trec 21... tocaré el cel", va ironitzar.

stats