CAP A LES ELECCIONS MUNICIPALS
Crònica 12/01/2011

Trias engega campanya contra... Tura?

El 13 de gener del 2010 es va viure una situació com la d'ahir: CiU i ERC convocaven la primera roda de premsa de l'any i el PSC trencava esquemes amb els Jocs d'hivern. Enguany, però, hi ha eleccions.

Albert Balanzà
3 min
PP, ICV

BarcelonaBarcelona va donar ahir el tret de sortida oficial a la precampanya més activa de la història de la política catalana. Almenys així la va qualificar un dels tres -de moment- principals aspirants, el president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella. I s'ha de dir de moment perquè, a hores d'ara, quan falten vint setmanes per a les eleccions municipals, només qui té a priori més números per guanyar, Xavier Trias, el candidat de CiU, té clar que no se sotmetrà a un procés de primàries. Descomptant el PP i ICV, que amb Alberto Fernández Díaz i Ricard Gomà ho tenen fet, la sacsejada del 28-M està abocant el PSC i ERC a no descartar res, a qüestionar fins i tot les sigles amb què es presentaran, en aquest últim cas.

L'alcalde, Jordi Hereu, que va fer coincidir les rodes de premsa de l'oposició amb el mateix tema que el 2010, els Jocs d'hivern, però canviant el Museu Olímpic de Montjuïc pels alcaldes del Pirineu, va plantar cara al qüestionament intern més dur de la seva candidatura a la reelecció, informa Dàmaris Torrado. Davant del debat obert dilluns per l'exconsellera Montserrat Tura sobre la celebració de primàries com a única via per fer ombra a Trias, Hereu va assegurar que li sembla perfecte que el seu partit -fins i tot ara també els seus teòrics aliats de la federació de Barcelona ciutat- vulgui fer primàries. Però que comptin que ell també hi serà.

Tura, de moment, no ho confirma, però tot indica que es presentarà a l'elecció interna, i el PSC veu amb bons ulls per primer cop que Hereu tingui un espàrring previ al 22-M o que, en cas de sorpresa, Tura tingui un resultat més bo que el que donen les enquestes a l'actual alcalde. El PSC, en tot cas, és el primer que ven les primàries com un intent revulsiu per a la soferta militància que a Barcelona es frega els ulls amb el 18% de suport assolit el 28-N. A Esquerra, per la seva banda, Jordi Portabella creu que la jugada per sumar sensibilitats independentistes li pot sortir bé i està disposat a "parlar" de sacrificar les sigles d'ERC a les paperetes si això serveix perquè Solidaritat, Reagrupament i la CUP -amb qui es tornarà a reunir la setmana que ve- se sentin còmodes en una llista que n'eviti d'altres. Els republicans auguren que una altra llista possiblement no trauria representació però evitaria que ells sumessin un regidor més. Per això, sí o sí, Portabella també vol passar per primàries i les vol fer obertes a tot els barcelonins, a l'estil del Partit Demòcrata dels Estats Units: un cens obert a tothom que ho vulgui i amb un document signat de compromís de no participar en altres experiències similars. Fins i tot a Portabella li balla pel cap una idea diabòlica: utilitzar els equipaments municipals que el PSC li ha negat per a la consulta sobiranista del 10 d'abril. I també pensa arrodonir un procés revulsiu per a la militància amb fitxatges de la societat civil "i de l'entorn del PSC".

Ara mateix, amb aquests deures sobre la taula i amb Trias presentant ja material de campanya, costa de creure que en poc més d'un mes PSC i ERC tinguin un candidat i una llista amb impacte i recorregut per fer ombra a CiU. Trias, que ahir augurava una campanya "còmoda i no triomfalista", afirma: "No sabem contra qui ens enfrontem". I té clars fins i tot el 2, Joaquim Forn, i el 3, Sònia Recasens.

stats