ELECCIONS 22-M
Crònica 29/04/2011

Trias promet un canvi històric però "tranquil" al govern de Barcelona

Els últims dies de precampanya a Barcelona es resumeixen amb un candidat de CiU que ja es veu guanyador i amb un del PSC que vol retallar distàncies. Ahir Xavier Trias va augurar la fi d'una llarga espera.

Albert Balanzà
2 min
El candidat de CiU, xavier Trias, ahir en un moment de la seva conferència a l'auditori Axa, a l'Illa Diagonal.

Barcelona.Cada vegada més descordat, fent servit els verbs en futur i no en condicional i explicant fins i tot què farà el primer dia després de ser proclamat alcalde. Així es presenta a l'auditori Xavier Trias. Ahir, en un dels actes centrals de precampanya -en què ja es repartien targetons de l'acte d'inici de campanya a les Arenes, amb Mas i Duran-, el candidat de CiU va donar pistes de la litúrgia que pensa desplegar després del 22 de maig a l'Ajuntament, amb la vara d'alcalde a la mà, i posant fi a una llarguíssima espera que per a CiU ha durat 32 anys. "Mandela, l'endemà d'haver guanyat les eleccions reuneix el seu equip amb el personal i esperona a tothom a començar una nova etapa; aquest és l'estil que volem i que ja vaig utilitzar a sanitat, amb gent de tots els colors", va dir.

Sense dissimular, doncs, les probabilitats de guanyar i començant el discurs amb la veu trencada per les paraules d'ànim de la seva filla Maria, Trias va dedicar pocs minuts a parlar de l'adversari, Jordi Hereu, o del PSC en general, de qui va admetre: "Han governat amb èxit durant uns anys, han transformat la ciutat. Però ara estan apoltronats i s'han convertit en els autèntics conservadors", va apuntar. Si fa vuit anys Trias ja va començar a robar l'etiqueta progressista a l'esquerra, ara els diu directament conservadors.

El candidat de CiU tenia al davant dos dels seus predecessors, Josep Maria Cullell i Joaquim Molins. L'un va treure els millors resultats de CiU el 1987 i el 1991, i l'altre el segon pitjor, el 1999. I aquí va venir l'autocrítica i la reacció: "CiU encara no havia fet mai en aquell temps una aposta a llarg termini i a la primera vaig perdre un regidor; ara tinc el pressentiment que ha arribat el moment, ara toca".

Arribat el moment, doncs, Trias va vaticinar un "canvi històric" en la manera de governar la ciutat i "tranquil" perquè no hi haurà llistes negres de funcionaris. Que buscarà el consens en els grans temes com les infraestructures, que respectarà votacions adverses en cas que CiU no tingui majoria i que fomentarà la crítica. "O esculls l'opció A o la B, no hi ha espai per a la C", va explicar fent servir curiosament les lletres que recordaven poderosament la consulta de la Diagonal. Ara bé, l'alcaldable també va dir que, tot i que era un amant de la participació dels ciutadans i de consultes, en el seu mandat no hi haurà plebiscits.

Nudisme i "sentit comú"

Trias i Hereu, en qualsevol cas, avui es veuran les cares per última vegada en el ple extraordinari de final de mandat, altrament dit ple escombra , que aprovarà l'ampliació de l'ordenança de civisme per regular la nuesa i seminuesa als carrers de Barcelona. La mesura, que ha rebut les al·legacions i les protestes dels col·lectius naturistes de la ciutat, tindrà el suport dels dos partits i no del soci del PSC a l'equip de govern, ICV. Trias, que serà l'últim cop en molts dies en què estarà d'acord amb Hereu en alguna cosa, va justificar ahir la regulació, sobretot antiturística, com una qüestió "de sentit comú" a la ciutat.

stats