ELECCIONS 22-M
Crònica 09/04/2011

Trias pinta una ciutat "alegal" i quasi corrupta

"De la discrecionalitat a la corrupció hi ha un mil·límetre". Amb normes contradictòries, inseguretat jurídica i desgovern. Aquest és el retrat del candidat de CiU, Xavier Trias, de la Barcelona socialista.

Albert Balanzà
2 min
El candidat de CiU a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, ahir al Col·legi d'Advocats.

Barcelona.Quan falta menys d'un mes perquè comenci la campanya i amb els últims sondejos escurçant distàncies, Convergència i Unió ha decidit passar a l'atac més dur i sense pietat sobre Jordi Hereu: el que retrata una ciutat que no funciona, que té una ordenança de civisme que no s'aplica, que disposa de normatives diferents per a cada districte i que està mancada de seguretat jurídica i ciutadana en general. Que cadascú ho jutgi i destriï la realitat de la polèmica política.

Trias, que no va escollir a l'atzar l'escenari on va pronunciar ahir aquestes paraules, la seu del Col·legi d'Advocats de Barcelona, tindrà l'oportunitat avui mateix de confirmar aquesta tendència de discurs en la presentació del programa de la federació nacionalista. Però ahir per si de cas va exclamar-se contra tot aquest escenari d'"alegalitat" prometent que el canvi de govern a la ciutat, en cas que CiU aconsegueixi tombar la dinàmica socialista dels últims 32 anys, se solucionarà amb "normes clares".

El PSC, que fins ara ha respost a les propostes de Trias dient que el candidat de CiU "copia" o als petits i mitjans atacs assegurant que "menteix", ara haurà de respondre a acusacions molt més greus que poden acabar en una campanya de draps bruts perquè, segons l'alcaldable de la federació nacionalista, "tenim un conjunt de normes contradictòries que porten a una situació estranyíssima de discrecionalitat i creen una sensació d'inseguretat jurídica". Trias va concloure ahir que "de la discrecionalitat a la corrupció hi ha un mil·límetre" i va reclamar més inspectors per establir un sistema d'inspecció "que funcioni".

Sobre les paraules del candidat de CiU, òbviament planava el cas de Ciutat Vella i altres districtes que en aquest mandat s'han vist esquitxats per possibles casos de corrupció, però Trias també anava més enllà en els petits casos de confusió administrativa que es poden donar quan un ciutadà vol obrir un negoci o quan un veí denuncia uns fets. Exemple 1: "Si algú vol fer obres en un negoci li surt més a compte no demanar permís que fer-ho perquè si no ho fa no li passarà res". Exemple 2: "A Barcelona només s'actua si el veí et denuncia".

De tota manera, Trias tampoc es va amagar a l'hora de fer autocrítica sobre el jardí espinós en què s'ha ficat aquesta setmana el secretari de Mobilitat del Govern, Damià Calvet, quan va mostrar-se partidari de tancar el metro la nit dels dissabtes pels problemes d'inseguretat que s'havien detectat a les hores de menys trànsit de viatgers. Malgrat que aquesta és una de les grans apostes del PSC, que fins i tot ha plantejat l'ampliació durant la nit de divendres a dissabte, Trias va preferir estar en desacord amb la Generalitat apuntant que el tancament del metro "no és la solució".

stats