ELECCIONS DEL 22 DE MAIG
Crònica 10/04/2011

Trias presenta un programa revulsiu En serveis socials i seguretat per a Barcelona

Xavier Trias ja té programa de govern per a Barcelona. Això és el que va aprovar ahir el consell de Barcelona, amb cent propostes que per primer cop la federació nacionalista creu que podrà aplicar.

Albert Balanzà
3 min
L'alcaldable De CiU  a Barcelona, Xavier Trias, ahir al final  de la seva intervenció  a l'Hotel Fira Palace.

BARCELONACiU acabarà amb una llarga espera el 22 de maig si res no es torça en la recta final. Promet governar Barcelona sense un enfrontament entre administracions i prioritzar una taula de seguiment de la crisi i, fins i tot, aplicar-hi polítiques d'esquerres. Aquestes són les principals promeses de Trias, que ahir tampoc va dubtar a presentar un panorama molt negre si el PSC segueix governant la ciutat després de 32 anys. I com a exemple, dues frases: "El tripartit és el que ens ha portat a aquesta situació de retallades i a una situació econòmica límit" i "És de bojos que el PSC ens titlli de dreta fastigosa quan Hereu no és d'esquerres; fa anys que no fa polítiques de progrés". Aquestes són algunes de les propostes principals:

Govern i participació Fer consultes vinculants i donar més poder a la Síndica

CiU diagnostica que el que ha fet capgirar les enquestes és l'actitud de complicitat amb la ciutadania i per això, a banda de la idea ja difosa des de la Generalitat del "govern amb els millors", Trias proposa prioritzar la negociació per un sistema de finançament adequat, la potenciació de la sindicatura de greuges municipal -que encapçala Maria Assumpció Vilà, avalada per CiU- i consultes ciutadanes vinculants.

Educació i suport social Deu mil places d'escola bressol, nou mapa i ajut a discapacitats

Trias s'ha passat bona part de la precampanya estenent la mà a entitats d'iniciativa social a les quals vol oferir ara que participin en un sistema mixt que creï 10.000 places d'escola bressol. Alhora, vol revisar el mapa escolar per establir nous criteris "més justos" per cobrir la demanda de places. CiU, en el vessant més social, planteja crear places per a persones amb discapacitat per a estades puntuals en centres.

Mobilitat i transports Nou Bicing, servei cada quinze minuts les 24 hores i T-12 gratis

El programa de CiU dedica possiblement les propostes més concretes al transport, algunes de les quals coincideixen amb el PSC, com la creació de la xarxa ortogonal de bus. Ara bé, una de les primeres coses que vol fer Trias és canviar i reduir la despesa del sistema de Bicing i fer totalment gratuïta la T-12, que ara suposava una despesa de 35 euros. CiU no diu res de tancar o ampliar el servei de metro però sí de fer complementaris tots els serveis i garantir freqüències nocturnes no superiors als 15 minuts. Sense que depengui de l'Ajuntament de Barcelona, també inclou que les motos puguin circular pel carril bus.

Seguretat i espai públic Creació del guàrdia de barri i pla integral sobre prostitució

Sota el títol llampant "Seràs lliure perquè et sentiràs segur", la primera proposta és crear la figura del guàrdia de barri i augmentar el nombre dels agents de la Guàrdia Urbana (sense concretar el número) i dels Mossos fins a 4.040 agents. També proposa aplicar "rigorosament" l'ordenança de civisme i instal·lar sistemes de vigilància fixos i mòbils en punts conflictius. Tampoc s'oblida del reiterat debat sobre la prostitució i planteja executar un pla integral, amb la participació dels col·lectius implicats.

Infraestructura interna Barri al Morrot, túnel Foc-plaça Espanya i centres culturals

Menys innovació hi ha en l'apartat que implica més canvis en la fesomia de la ciutat i que, naturalment, requereix una inversió que ara mateix és difícil de trobar per a nous projectes. No obstant això, CiU recupera la idea de fa quatre anys de fer un nou barri a la zona del Morrot guanyant espais al port, i d'ampliar de la Ronda Litoral, amb la construcció del túnel entre el carrer del Foc i la plaça d'Espanya. A la plaça Catalunya, tal com ja s'ha apuntat, CiU preveu fer un centre cultural a l'edifici del Banc d'Espanya.

stats