POLÍTICA MUNICIPAL
Crònica 24/12/2011

Trias aprova els pressupostos negociant 'in extremis' amb el PP

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va aprovar ahir els seus primers pressupostos amb el vot del PP i a canvi d'esmenes per valor de 34,5 milions. Però de moment evita governar amb els populars.

Maria Ortega
2 min
TENSIÓ AL PLE
 L'alcalde Trias amb els tinents d'alcalde Joaquim Forn i Sònia Recasens durant un ple polèmic pels acords CiU-PP 
 En els pressupostos.

BARCELONAHa hagut de fer concessions fins al límit del temps de joc, però finalment l'alcalde Xavier Trias ha aconseguit rubricar els pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona per al 2012 amb l'únic suport del PP. CiU i PP van segellar ahir, entre dures crítiques de la resta de l'oposició, el seu pacte per tirar endavant els comptes municipals. Els populars han acabat introduint-hi canvis per valor de 34,5 milions d'euros. Per la seva part, Trias esquiva haver de donar entrada als populars a l'equip de govern. La decisió final no es prendrà fins després del 10 de gener.

A ultimíssima hora el PP va aconseguir mantenir la bonificació del 2% en el pagament de l'impost sobre béns immobles (IBI) si es fa per domiciliació bancària. La van apuntar tant in extremis que la van haver de presentar ahir com a esmena al text que tot just s'acabava d'aprovar minuts abans. La teatralització va encendre més els ànims de l'oposició, que va unir la seva veu contra l'entesa PP-CiU. La portaveu del grup municipal del PSC, Assumpta Escarp, els va acusar de "fer el ridícul".

Menys ingressos per l'IBI

Mantenir aquesta bonificació suposa per a les arques municipals deixar d'ingressar 5,6 milions, i l'equip de Trias s'hi va negar fins al darrer badall. S'hi jugava, però, el sí definitiu als comptes i, finalment, els populars també van rebre el vistiplau en aquest punt, com ha passat amb la totalitat de les esmenes. En l'últim paquet d'acords també hi va entrar la redacció de nous plans en dues de les matèries estrelles del PP: seguretat i immigració. Amb les últimes modificacions, Barcelona va aprovar ahir uns comptes de 2.295,9 milions d'euros. Les xifres, però, van ballar fins a l'últim moment i l'oposició -sense el PP, òbviament-, a més de tirar dards contra l'orientació dels pressupostos en punts com el descens de la partida d'inversió, va interrogar Trias sobre el futur de l'aliança política CiU-PP.

Des del PSC, Jordi Hereu, que va assegurar que el PP "marca i ha marcat la pauta", va demanar a l'alcalde si "el pacte és seriós" i si després de Nadal prendrà noves formes, just abans d'advertir que els acords amb el PP allunyaven més CiU de la resta de grups. Tot i que el president del grup popular, Alberto Fernández Díaz, ha llançat en més d'una ocasió l'ultimàtum d'entrar al govern o passar a l'oposició dura, un pas que té previst aclarir el 10 de gener, ahir va voler desvincular la possible entesa del sí als pressupostos. "És un acord i punt", va respondre.

Jordi Portabella, president del grup municipal d'UxB-ERC, al seu torn, va expressar-hi el seu vot "clamorosament contrari" en entendre que són uns pressupostos "intervinguts políticament pel PP" i va remarcar que el model aprovat, que "per primera vegada disminueix la inversió -300 milions- i els ingressos i augmenta el deute", és "el mateix model aplicat en ciutats governades pel PP, com Madrid i València". Des d'ICV-EUiA, Ricard Gomà va assegurar que els acords "ja evidencien la reorientació conservadora" i va advertir que són "un exemple de la fractura entre política i ciutadania".

Trias va sortir al pas dient que els comptes estan "mediatitzats per l'Estat, que no atén Catalunya", i per "errors gravíssims del Govern" -d'equips anteriors- que han "arruïnat" el país. A més, va avisar que si l'Ajuntament hagués mantingut el ritme "hauria arribat al desastre".

stats