BARCELONA
Crònica 15/07/2011

Trias segueix els passos de Madrid a la presidència del ple

Albert Balanzà
2 min
L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, amb Joan Puigdollers, des d'ahir president del ple, i Irma Rognoni, eventual substituta.

Joan Puigdollers era ahir la imatge de la soledat. Amb l'única companyia del bust del rei i del retrat de la reina regent i de l'infant Alfons, el veterà regidor que va dir "no" a Artur Mas per governar amb els millors i va seguir dient "sí" a Trias ara que CiU té el poder a Barcelona es va convertir en el primer president del ple de la ciutat que no és l'alcalde. A la tribuna de premsa no es parlava de res més: que si Trias s'ha equivocat i perd protagonisme, que si és millor ser jutge i part, que si viurem més picabaralles entre CiU i PSC...

El primer ple ordinari de l'Ajuntament de Barcelona, després del de presa de possessió de l'1 de juliol, però, només es va afegir a una nova pràctica que ja s'ha instituït en aquest nou mandat a Madrid, Sevilla i Còrdova, segons la qual l'alcalde-president cedeix la presidència dels plens a un regidor i desdobla d'aquesta manera i a l'estil dels parlaments estatals la figura del president del govern i del president de la institució. A Madrid Alberto Ruiz Gallardón ho va fer l'11 de juny amb la regidora Paz González; a Sevilla, Juan Ignacio Zoido amb el regidor Javier Landa; i a Còrdova, José Antonio Nieto amb el tinent d'alcalde Luis Martín. I Trias ho ha fet amb el regidor Puigdollers, el membre de l'equip de govern que l'enllaça amb la generació dels seus tinents d'alcalde. Resultat d'aquesta nova pràctica: PP 3, CiU 1. Els temaris d'oposicions ho diuen clar quan es parla de la llei de capitalitat de Madrid i dels altres reglaments municipals: a iniciativa de l'alcalde el ple podrà elegir entre els regidors el seu president i vicepresident. Barcelona s'ha acollit a la llei de grans ciutats i ha seguit els passos de Madrid, Sevilla i Còrdova per trencar la dinàmica d'alcalde-president que hi ha a l'Estat espanyol des de la Restauració.

Portabella vol un escriptori

Amb aquesta, encara, estranya pràctica Barcelona va celebrar ahir el primer ple amb una recomposició lògica de l'hemicicle: a l'ala esquerra Jordi Hereu ocupava el lloc d'Imma Mayol, i Ricard Gomà, el de Jordi Portabella, que es queixava que havia presentat tres propostes rebutjades per tenir un lloc més bo (a primera fila en lloc de Gomà) i que el seu portaveu, Joan Laporta, no tenia escriptori; a l'ala dreta, l'alcalde Trias i Alberto Fernández no s'han mogut del seu lloc, i Antoni Vives ha avançat del tercer al segon rengle. Però CiU i PP queden més estrets. Al bloc esquerre queden sis llocs buits i al dret només un. Amb el govern d'esquena a la premsa, a mig termini s'imposa un canvi de lloc de la premsa. El ple no passarà a la història per l'abstenció d'ERC al cartipàs ni per les primeres crítiques d'Hereu. Però potser sí pels altres canvis.

stats